Dordeduh in Exsilium v Orto baru

Dordeduh_2011_01_26_03

Ljubljana/Orto bar

26. 1. 2011

 

V tihi in mrzli noči preteklo sredo je vsakdo, ki hrepeni po duševni obogatitvi in sprostitvi, lahko v Orto baru našel vsaj delček zadoščenja, saj nas je obiskala romunska ambientalna black metal skupina DorDeDuh. Ljubljana je bila njihova zadnja postaja med povratkom s turneje po Evropi, z njihovim  nastopom in izvirnostjo pa tistih nekaj radovednežev, ki so jih prišli podpirat še zdaleč niso pustili ravnodušnih.

 

Pred njimi so nekaj minut pred deseto uro nastopili domači folk/black metalci Exsilium in še ne povsem napolnjeno dvorano dostojno ogreli. Z močnim vodilnim vokalom, ”folkish” vložki in ritmi ter trdimi kitarskimi rifi so do konca svojega nastopa zbudili zaspano publiko. Fantje in dekle imajo še precej prostora za izboljšavo, sploh kar se tiče odrskega nastopa, saj so z izjemo dolgolase klaviaturistke, ki je njihov nastop popestrila z neumornim opletanjem z lasmi izžarevali bore malo energije. Sicer pa jim je uspel spodoben nastop s katerim so pokazali, da imajo potencial, z njihovo odo mesecu oktobru – Vinotok, pa dokazali, da slovenščina še zdaleč ni za odmet tudi pri težjih zvrsteh metala.

 

Po polurnem premoru pa so na oder stopili DorDeDuh in že na samem začetku pritegnili pozornost vseh prisotnih. S svojimi neobičajnimi instrumenti (rogovi, citram podobna tolkala, lesena deska – dobesedno) so kot obljubljeno, pričarali zanimiv ambient. In če so začeli bolj mirno in ambientalno so v nadaljevanju pokazali, da še vedno ostajajo zvesti pravi black metal tradiciji. S svojimi organskimi riffi in brutalnim vokalom so zadostili hadbangerskem delu občinstva, z ambientalnimi vložki in zanimivimi čistimi vokali (ki so zaradi nam nerazumljive romunščine ustvarili še bolj zlovešče vzdušje) pa so vse do konca ustvarjali pravo mistično vzdušje, ki ga je ob koncu publika pozdravila z bučnim aplavzom, žvižgi in vzkliki. In če smo prej komentirali odrski nastop Exsilium potem gre omeniti, da vendarle ni vedno vse v aktivnem odrskem nastopu, saj so bili tudi DorDeDuh na odru bolj kot ne pasivni (tudi pri njih zgolj z izjemo še bolj dolgolase klaviaturistke), vendarle pa so izžarevali neverjetno energijo, saj se je videlo, da v glasbi z dušo in telesom.

 

Nekaj pred pol eno se je tako amibentalno/folk/black metal večer zaključil in Orto bar se je počasi izpraznil in kljub temu, da je bilo na koncertu bore malo slušateljev (kar se po mnenju poznavalcev metal scene v Sloveniji dogaja vedno pogosteje) verjetno ni bilo človeka, ki bi mu bilo žal časa in denarja.

 

 Tekst : Domen Bančič
Foto: Max Petač

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.