White Lies

Sphericube

Sphericube

Ljubljana / Kino Šiška
30. 11. 2010

V ponedeljek je Kino Šiška gostila eno najbolj perspektivnih angleških skupin White Lies. V Slovenijo so prišli v sklopu evropske turneje. Skupina, katere povprečna skupna starost je okoli 22, že več kot eno leto dni nastopa v vodilnih vlogah na vseh glasbenih lestvicah. Mnogi jo označujejo za nove Joy Division, zato je bil ta koncert več kot nujen ogleda. In ni nas razočaral.

V pričakovanju temačne scene in še bolj temačnih komadov se je razprodana Kino Šiška prvič konkretno zatresla že ob uvodnem komadu A Place To Hide. Pričakovano, a vendarle ne v takem stilu. Staro in mlado je vreščalo, žvižgalo, kar pravzaprav taki sceni primerno ne bi pričakovali. Nato so izmenjujoče izvajali komade z novega, prihajajočega albuma Ritual in s starega vsem poznanega albuma To Lose My Life. Skladbe so naletele na različen odziv publike. Še predvsem je presenečalo dejstvo, da je bilo več kot polovica od petnajstih odigranih skladb z novega, še ne izdanega albuma, zatorej tudi takšna razlika v navdušenju. Kar zadeva repertoar prvega albuma – čista perfekcija, hiti To Lose My Life, Farewell to the Fairground in Death so bili odigrani brezhibno. Zdi se, da skupina z odrsko kilometrino samo še pridobiva na kvaliteti, saj so bili prej znani malce slabši izvajalci v živo. Prav tako preseneča reakcija sicer umirjenega pevca Harryja McVeigha, ki je ves čas spodbujal publiko, koncert pa je deloval kot nekakšen show, temačnosti, o kateri prepeva pa ne duha ne sluha.

 

Koncert je bil v vseh pogledih uspeh tako za skupino kot za obiskovalce. Zdi se, da prihod te skupine nekako še bolj premika meje v slovenski koncertni sceni, saj nas taki bandi večinoma preskočijo in nastopajo v Zagrebu. Dokaz temu je publika, ki je pripravljena investirati v vstopnico denar, ki bi ga tudi v tujini, s tem, da se ni potrebno voziti v druge evropske prestolnice, temveč si ogledajo svoje ljubljence tako rekoč v svoji dnevni sobi.

 
Tekst: Aljaž Novosel
Foto: Uroš Škrjanc

 

Sphericube – Your New Face

 

Sphericube – Favourite Kind

 

White Lies – The Power & The Glory

 

White Lies – Farewell To The Fairground

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.