Paul Gilbert v Cvetličarni

paul_gilbert_01

Ljubljana / Cvetličarna
30. 11. 2010

Pred več kot dvema letoma nas je kitarski virtuoz Paul Gilbert navduševal s svojimi mojstrovinami s takrat aktualnega albuma Silence Followed by a Deafening Roar(2008), tokrat pa je napolnjena Cvetličarna slišala pesmi z njegovega najnovejšega albuma Fuzz Universe. Noč je bila mrzla, razmere na cestah slabe, cena karte pa bi se marsikomu zdela previsoka. A kdor se je koncerta udeležil, ve, da so se vse nevšečnosti povrnile in vsak cent poplačal z enim boljših koncertov, kar jih je bilo v zadnjem času videti in zlasti slišati.

Sicer se ni vse odvilo po pričakovanjih. Napovedan predskupina Grega Habič band je zaradi nesporazuma odstop odpovedala. Gilbert je namreč pričakoval ”akustično” predskupino, kar pa je daleč od specifikacij Habičeve grupe in tako se je koncert zaradi slabe komunikacije odvil brez predskupine. Vendarle pa to ni občutno vplivalo na vzdušje na koncertu. Začetek je bil napovedan ob 21. uri in večina obiskovalcev je takrat, da slučajno ne bi česa zamudili, že pridno čakala na začetek. Le ta se je, kot je za take koncerte navada, zavlekel za slabe pol ure, a ko je napočil trenutek odločitve, je ljubljansko občinstvo na krilih neverjetnih kitarskih mojstrovin izpod Gilbertovih prstov za dve uri poletelo v višave in širjave rockerskega vesolja.

Repertoar je bil razgiban, sestavljen tako iz pesmi s svojih prejšnjih samostojnih albumov kot iz pesmi bendov, katerih član je bil pred začetkom solo kariere (Mr. Big, Racer X) ter seveda pesmi z novega albuma. Začel je s pesmijo Last Rock & Roll Star z lanskega albuma United States, nadaljeval s pesmimi z novega Fuzz Universe, Olimpic, Propeller in dokončno ogrel publiko s pesmimi svojih bivših bendov – Scarified, Technicall Difficulties – po katerih sta bila skepticizem in slaba volja pozabljena, in vsa dvorana je uživala v Gilbertovih dih-jemajočih solažah in izvirnem odrskem nastopu. Da pa ne bomo hvalili le njega, brez dvoma gredo vse pohvale tudi njegovemu spremljevalnemu bendu, katerega vsi člani so imeli večkrat priložnost dokazati svojo virtuoznost in znanje. Njihova energija je bila neverjetna in občinstvo jim jo je kmalu začelo vračati, kar pa je opazil tudi Gilbert sam, ki je z besedami – ”You guys are a wonderful audience…” dal vedeti, da ni zaman prišel v Ljubjano.

A vsega lepega je enkrat konec in tudi Gilbertov band se je moral posloviti ter se odpraviti naprej proti Zagrebu, kjer ga je čakal naslednji koncert na seznamu dolge in naporne mesec in pol dolge evropske turneje. Ljudje so po tej rockerski katarzi pomirjeni in zadovoljni odhajali domov polni dobrih vtisov. Nekateri si bodo koncert zapomnili po brezhibni instrumentalni izvedbi, drugi po Gilbertovi energičnosti in sproščenosti, spet tretji po čem drugem. Vsekakor pa si vsi želimo, da bo Paul še kdaj prišel in navdušil s svojo energijo, sproščenostjo in zlasti kitarsko virtuoznostjo brez primerjave.

Tekst: Domen Bančič
Foto: Max Petač

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.