Funky Edo Maajka v Kinu Šiška

Funky Edo Maajka v Kinu Šiška

Funky Edo Maajka v Kinu Šiška

Ljubljana / Kino Šiška
9. 12. 2010
Vstopnina: 15 / 18 €
Razčistimo že takoj na začetku: »Edo Maajka je car!« Tega sem se prvič zavedla leta 2002, ko sem potovala po Bosni z njegovo, takrat precej svežo, ploščo Slušaj mater in sem jo na eni žurki, kjer so bili Bosanci »druge veroizpovedi« (pa saj niti niso verni ne oni ne Edo), potegnila ven. Niso ga poslušali prej, ker je bil »Bosanc«, a po tej žurki so postali fani. Taki fani, da je moj CD izginil. Seveda mi je bilo vseeno za CD, če je bil pa to le majcen korak k medsebojnem spoštovanju in sprejemanju. Korakec k obnavljanju povojne Bosne. A še več korakov je naredil Edo sam in danes ni več vprašanja, h katerim Bosancem spada, ve se, da je car.
Tokrat je prvič nastopil v Kinu Šiška in takoj povedal, da je »oduševljen« nad našo novo dvorano. Na oder je prišel ob legendarni skladbi Otpisani ob zvokih pozavne, trobente in saksofona in takoj nakazal, da je zopet zrasel. Glasbeno zrasel. Nedavno je izdal novo ploščo, poimenovano Spomen ploča, ki je dejansko nekakšen best of. Klasično hiphopersko udarnost, odsekanost in grobost so zamenjali veliko bolj melodični funky ritmi. In tak je bil cel koncert. Funky predelave, z basistom, ki kar ni nehal briljirati. Edo je povedal, da je to njihov prvi skupen nastop, saj je prejšnji basist šel delat v Afganistan. Tudi Frenkie je bil v inozemstvu, zato ga je, ravno tako prvič, nadomeščal Kandžija, mlajši hrvaški MC. Kandžija je svoje delo opravil solidno, lahko bi rekli, da je manj jezen kot Frankie, kar je na trenutke bolj ustrezalo novi glasbeni preobleki. Edov koncert si kljub hvalisanju zasluži dva minusa, prvi je ta, da je bil koncert krajši kot uro in pol?! Drugi minus pa leti na ponavljanje. Ne štekam, zakaj bi kdorkoli, sploh pa nekdo, ki ima toliko glasbe za sabo, ponovil na koncertu nek komad!? Edo ga tokrat je.
Publiko je pred prihodom Maajke ogreval raper in producent »iz ulc Lublane« Doša, ki je pred kratkim izdal svoj prvenec Memento mori, koncert v Šiški pa je bil prvi predstavitveni koncert plošče z bendom. Koncert so zaznamovali udarni MCji in veliko gostov, najbolj znan je bil Zlatko, ki je z Došem zapel en komad.
Tjaša Janovljak

Povezani članki:

Značke: