V najstniškem raju z Adamom Lambertom

V najstniškem raju z Adamom Lambertom

V najstniškem raju z Adamom Lambertom

Nemčija / München / Theaterfabrik
12. 11. 2010
Vstopnina: 22 €

Randy Jackson je imel prav. Že na prvi avdiciji osme sezone Ameriškega idola  je Adamu Lambertu ob koncu njegove izvedbe komada Queenov Bohemian Rhapsody dejal, da je v tem trenutku na glasbeni sceni najverjetneje pravi čas za izvajalca njegovega tipa. Adam Lambert je v nadaljevanju osme sezone Ameriškega Idola, v oddajah v živo, s svojimi nastopi (tudi skupaj z legendarnimi Kiss v finalu sezone) še kako potrdil njegovo trditev. S preteklimi odrskimi izkušnjami pridobljenimi z igranjem v številnih muzikalih in drugih predstavah od zgodnje mladosti dalje, z izjemno glasovno sposobnostjo ter raznolikostjo interpretacij že ničkolikokrat slišanih pesmi je bil korak pred drugimi tekmovalci. Vse našteto na koncu sicer ni bilo dovolj za titulo Ameriški idol 2009, naziv  je pripadel fantu, ki pač bolj ustreza merilom idealnega poročnega fantiča,  po katerem hrepeni velik delež mlajših gledalk omenjene oddaje in njihovih starejših sorodnic, a že ob trenutku razglasitve se je vedelo, kdo izmed njiju ima več možnosti za globalno glasbeno prepoznavnost. Adam je s pomočjo številne ekipe v novembru 2009 pod naslovom For Your Entertainment  izdal »rock-pop-electronic-dance« prvenec, kot je zvrst ustvarjene glasbe opredelil sam, ki se je v prvem tednu le v ZDA prodal v nekaj manj kot 200.000 izvodih.  V februarju 2010 je izvedel svoj prvi samostojni koncert, v vmesnem času gostoval v številnih TV oddajah, med drugim v dveh v ZDA, po gledanosti  vodilnih dnevnih pogovornih oddajah, Oprah in Ellen, ter se junija, z začetkom v ZDA, odpravil na svetovno Glam Nation turnejo. V okviru le te se je v Evropi, na petih koncertih, ustavil tudi v Nemčiji. Ker besedi ga ga še vedno najraje slišim v izvedbi komada Queenov ali v istoimenski oddaji na drugem programu nacionalnega radia ali nenazadnje iz kljuna živalskih avtorskih lastnic omenjenih medmetov, ter ker nisem imela časa ne denarja za ogled koncerta Princa v sosednjih državah, sem si v okviru oddiha v bavarski prestolnici ogledala, kaj Adam Lambert ponuja v živo.

V enem izmed münchenskih bivših proizvodnih obratov je v precej polni dvorani Theaterfabric, ki sprejme okoli 500 ljudi in v kateri smo malo starejši obiskovalci tokrat dali prednost najstnikom in predvsem najstnicam ter precejšnjemu številu njihovih staršev, nastopil s tričlansko glasbeno zasedbo in štirimi plesalci. V – glede na njegovo diskografijo – pričakovani dolžini, dobri uri koncerta je odpel in odplesal večino komadov s plošče. Nekateri izmed njih so v živi izvedbi zveneli mnogo bolje kot na preveč producirani plati, kar je tudi njena največkrat izrečena in povsem upravičena kritika, in ob izvedbi katerih je njegov glas pričakovano prišel bistveno bolj do izraza kot na sami plošči. Vrhunec koncerta je bil, poleg izvedb širše poznaninh pesmi For your entertainment, Whataya want from, Fever in njemu najljubše If I had you, izvedba pesmi Soaked ob klavirski spremljavi ter Aftermath ob spremljavi akustične kitare.  

Kam bo pot Adama Lamberta vodila v prihodnje, je odvisno predvsem od njega samega (in sodelavcev okoli njega). Ob pomanjkanju kvalitetnih moških izvajalcev na globalni pop sceni mu je pot navzgor povsem odprta, če bo le sprejemal dobre odločitev in v prihodnje ustvarjal vsaj enako dobre, če ne boljše albume od prvenca. Čaka pa ga/jih tudi odločitev, ali želi/jo kot primarno ciljno publiko ohranit/i enako mlade poslušalce, ki so s pomočjo staršev sicer odlični potrošniki, ali pa se bo/do poskušal/i usmerit/i na malo starejše občinstvo. Po njegovih izjavah med koncertom, vezanih na izkušnje v ljubezni in spolnosti, bi lahko sklepala, da že sedaj misli, da nastopa pred povprečno veliko starejšim občinstvom, kot je v resnici. Ker temu vsaj v Münchnu ni bilo tako, so nekatere njegove izjave in kričanje najstnic ob njih, izpadle rahlo neprimerno. Pa čeprav je treba najstnice (in njihove starše), ki  kričijo, da je Adam njihova edina ljubezen, medtem ko se on, pri pesmi Fever, poljublja s kitaristom, preprosto imeti rad.  A vendar ne tako zelo rad, da bi se v bližnji prihodnosti želel ponovno srečati z njimi na kakšnem koncertu, pa čeprav je lahko izvajalec še tako kvaliteten, glasovno sposoben, aktualen, karizmatičen in atraktiven na pogled, kot je bil tokrat Adam.

 Polona Černič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.