Under Byen – Alt Er Tabt

Under Byen - Alt Er Tabt

Under Byen – Alt Er Tabt

2010, Paper Bag
 
Vsako leto se pojavi nekaj glasbenih posebnežev, ki ne sledijo nobenim trenutnim zapovedim, črne ovce, ki se na daleč ognejo skorajda že izsušene mlake, iz katere razne t. i. indie skupine že dobrih deset let neutrudljivo črpajo in črpajo, ne da bi se zavedale, da je voda tam že prekleto postana in smrdeča. Koliko skupin, ki se opirajo na črnino Joy Division, robato coolness The Velvet Underground ali na melodičnost New Order, še potrebujemo? Koliko skupin, ki poklon preteklosti zamenjujejo z omnipotentno vse-smo-sami-pogruntali držo, zvočno individualnost pa z aroganco in samozadostnostjo? V glasbenem svetu, ki je zadnjih nekaj let že prav neznosno predvidljiv in npr. kot pri Pitchforku, na decimalko natančno preračunan ter poln skupin, od katerih, ko jim odvzamemo vse post-pankerske in new waverske elemente in zlagano melanholijo, s katero skušajo prekriti svojo praznost in dezorientiranost (ja, novi interpoli, gledam tudi v vašo smer!), ne ostane nič.
 
V takem svetu je novi album danskih posebnežev Under Byen dragulj, ki bi ga vsak ljubitelj drugačne glasbe moral sprejeti z obema rokama in čvrsto držati. A pozor! Under Byen niso »kul« in niso indie, ne opirajo se na nobeno sivo eminenco in bodo verjetno za večino poslušalcev neprivlačni in enostavno preveč way out. Heh, še več, j**e jih tudi struktura in melodičnost, no, vsaj taka odkrita in hitro doumljiva. Skupina je na sceni že od leta 1995 in skorajda ne uporablja kitar, zato pa v svoj edinstven zvok vključuje godala (violine, čelo), klavir, razna tolkala in komaj zaznavna elektronska polnila. Posebno mesto zavzema pevka Henriette Sennenvaldt, ki s svojim predirljivim glasom prispeva avro eteričnosti, za vse, ki ne razumemo danščine, pa tudi občutek skrivnostnosti.
 
Alt Er Tabt je album, ki ga je težko prebiti in zaobjeti. Zahteva več poslušanj in zaradi avantgardnih vijug, tudi veliko pozornosti. Odlikuje ga skrivenčena, težje sledljiva melodičnost in opran »komorni zvok«, ki s svojim grobim leskom posreduje občutek nečesa drugačnega in nenavadnega. Produkcija je razmazana in nejasna, zaradi česar album zveni nedostopno, tuje, celo malo neprijetno, da ne rečem srhljivo. Mirni, komorni trenutki se včasih sprevržejo v simfonično nevihto, spet drugič skupina zasanjano caplja in se spotika pred poslušalcem, ki zaman išče oprijemljive zvočne reference. Ampak vseeno poskusimo; predstavljam si skupini Godspeed you! Black Emperor in Sigur Ros, ki ju po trdi shujševalni kuri zaprejo v dva krat dva metra veliko sobo; prvim odvzamejo 90 % inštrumentov in wagnerijanski bombast, drugim pa celotno vznesenost. Eno pesem bi lahko podpisali Soap&Skin, katero drugo tudi Björk, če bi izrazila svojo avantgardno žilico (kot npr. na soundtracku za film Drawing Restraint 9). A to so le približki, miselne opore, ki nakazujejo približno smer glasbe, a ne več kot le popraskajo po skupinini esenci.
 
Under Byen bodo tudi po novem albumu ostali pod pragom množičnega zaznavanja, ali če se navežem na dobesedni prevod njihovega imena, »pod mestom«, kamor zablodijo le mestni postopači ter nenavadne duše. Kakorkoli že, Alt Er Tabt je zanimiv album, res idiosinkratično zveneče skupine, ki ima to, kar trenutno manjka večini skupin: samosvoj zvok in pogum.
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.