Ska praznik v Gala hali z The Skatalites

skatalites (0)

Ljubljana / Gala hala
17. 11. 2010

Sreda je bila dan za nogomet, dan za košarko in dan za ska. V Slovenijo so se vrnile legende ska glasbe The Skatalites. Gala hala je tokrat vrata odprla precej zgodaj – prva predskupina The Void Union je na oder stopila že kmalu po deveti uri in ska veselica se je začela. Ameriška zasedba iz Bostona je sicer še precej sveža, kljub temu pa dobro nadaljuje glasbeno tradicijo svojih jamajških vzornikov.

Manj je navdušila finska skupina The Valkyrians. Finska in ska nista najbolj logični povezavi, in to se fantom kljub trudu in energiji, ki ju vlagajo v svoje nastope, pač pozna. Če povzamem oceno dveh obiskovalk: ‘zveneli so precej avstrijsko’ in ‘pač še en evropski happy ska’.

Ko so na oder stopili The Skatalites, pa smo tako ali tako pozabili na tisto, kar je bilo prej. Od prve pesmi (Freedom Sound) do bisa uro in pol kasneje v Gala Hali ni bilo človeka, ki se ne bi vsaj pozibaval v ritmu uspešnic skupine, ki je ena od temeljnih kamnov ska glasbe. Temperatura je naraščala z vsako pesmijo, pa naj je šlo za lastne skladbe ali priredbe. The Skatalites so nam med drugim postregli s pesmimi, kot so Garden of Love, Exodus, Hi-bob Ska, Rivers of Babylon, rock steady klasiko Message to You Rudith… Zasedba na tokratni turneji vključuje le dva prvotna člana skupine. To sta bobnar Lloyd Knibb in alto saksofonist Lester Ska Sterling. Žal v Ljubljano ni bilo še tretje članice originalne zasedbe Doreen Shaffer. Trenutno zasedbo tako sestavljajo še: trombonist Andrae Murchison, mladi in nadarjeni tenor saksofonist Azemebo Zim Audu, basist Val Douglas, kitarist Natty Frenchy, klaviaturist Cameron Greenlee ter odlični trobentač in vokalist Kevin Batchelor. Slednji je med drugim kot producent in avtor glasbe sodeloval z zvedniki kot so Miles Davis, Shaggy, Sly and Robbie, z The Skatalites pa sodeluje zadnji dve leti. Ob uspešnici z istoimenskega albuma Ball of Fire sta se osmerici pridružila še trobentač Rich Graiko in saksofonist Anant Pradhan, oba The void Union, in ostala na odru do samega konca, ki je – kot vedno, ko gre za dobre stvari – prišel prekmalu.

Prav neverjetno je, kako lahko glasba The Skatalites tudi 20, 30, 40 let po nastanku še vedno zveni sveže in boljše od marsikaterega izdelka novejšega datuma. Kljub temu, da je nekaj članov skupine že pošteno v letih, na odru prekipevajo od energije. Uigranost skupine je pogostim menjavam članov navkljub prav neverjetna. Kljub temu, da gre za odlične glasbenike, pa nihče ne želi izstopati kot solist. In čeprav smo slišali številne solo vložke, so pesmi na koncu izpadle kot zaokrožena celota. Celoten koncert pa kot ska praznik, ki ga ni šlo zamuditi. To je res bilo nepozabno potovanje!

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.