Metelkova, metal in modrice

Waking the Cadaver

Waking the Cadaver

Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Channel Zero
24. 11. 2010

V sredo se je zgodilo. Na Metelkovo je prišel že nestrpno pričakovani mix skupin. V okviru Campaign for Musical Destruction Tour 2010 so se v Menzi pri koritu ustavili Napalm Death, Waking the Cadaver, Macabre in Immolation. Rezervacije so hitro pošle in kdor ni bil dovolj hiter, je ostal na mrzlem. Večer je obljubljal mnogo, saj ima večina bendov že daljšo zgodovino, z izjemo Waking the Cadaver, ki so aktivni kaki dve leti. Obiskovalci koncerta so bili mešanica različnih scen in rezultat je bil dogodek, katerega ne bomo tako hitro pozabili.

Norijo so odprli Waking the Cadaver, ki pa vsaj name niso naredili velikega vtisa. Ozvočenje je bilo zadovoljivo in verjetno najboljše na celotnem dogodku. Njihova glasba je hitra in udarna, vendar pa nič drugače od že slišanega. Opisujejo se kot mešanico death metala, grinda in hardcora. Elementi teh zvrsti so resda prisotni, ampak to mešanico bi lahko začinili na drugačen način, da bi lažje zdrsnila po grlu. Izvedba je dobra in grovli vokala tudi niso razočarali. Tako je nastop bil nekaj srednjega.

Zares začelo pa se je s skupino Macabre. Skupina, ki že od leta 1984 prinaša na sceno svoj stil, katerega najbolj prominenten aspekt je gotovo besedilna plat. "Murder metal" kot so ga označili sami, je mešanica zgodb o serijskih morilcih in death metala z elementi grindcora. Njihov nastop je bil z inštrumentalnega vidika resnično ogleda vreden. Pohvaliti gre hitro igranje bobnarja, ki je vzpodbujal kitare k hitrejšemu igranju. Največje razočaranje nastopa so bili vokali. Zaradi naglavnega mikrofona ali pa človeka za mešalno mizo jih je bilo zelo težko razločiti. Tudi v premorih med skladbami, ko je pevec pripovedoval zgodbe o morilcih, sem imel težave z razumevanjem. Temu navkljub se je razvil majhen mosh pit, ki je živahno poskakoval ob glasbi. Niso zaigrali vseh starih uspešnic, smo pa zato bili deležni nekaj novih in seveda klasik kot je Hitchiker in Vampire of Dusseldorf. Dober nastop, ki je dvignil vzdušje in napolnil dvorano.

Kar je prišlo po tem, je bilo zame vrhunec večera. Immolation so nam ponudili prvovrsten koncert v vseh pogledih. Kitare so prišle čudovito do izraza. Vokalist je izvedel svoje delo brez napak, bobnar pa nudil udarno ozadje pesmim. Pri igranju te skupine je predvsem v ospredju kitarski del, z razgibanostjo, ki je ne srečamo vsak dan. Setlista je vključila mnogo zgodovine te več kot 20 let aktivne skupine, kot tudi nove stvari. V spominu mi je še posebej ostal komad Immolation. Skupina je res bila kot strela in zdelo se je, da je med odrom in publiko odličen prevodnik. Energija je tekla, slamanje in moshanje je bilo neizbežno in glasnost zvoka je zapekla glasbo v možgane. Njihov novi album Majesty and Decay se bo po tem nastopu gotovo znašel v marsikaterem predvajalniku.

Za konec večera so na oder prišli že 27 let aktivni Napalm Death. Začetki v grindcoru so se danes preobrazili in pritegnejo zanimivo mešanico poslušalcev. Od metalcev do punkerjev. Za nastop so bili značilni rafali bobnov in kitarska distorzija. Kar mi je to skupino najbolj vtisnilo v spomin, pa je vokal. Barney Greenway nas je popeljal od začetkov do sedanjosti skupine. Bili smo deležni tudi nekaj coverjev pesmi, med katerimi se mi je usedla v spomin Nazi Punks, Fuck Off! (Dead Kennedys). Pred marsikatero pesmijo si je pevec vzel nekaj sekund in razložil, kaj pesem sploh hoče povedati. Publiki je to dalo priložnost, da se pobliže spozna s sporočilom za glasbo. Nastop je v občinstvu vzbudil moshanje in slamanje, zaradi katerega je nastala marsikatera modrica in so vratne mišice (vključno z mojimi) naslednji dan bolele. Nastop bi lahko še mnogo izboljšali z vidika ozvočenja, vendar je bila publika že tako v elementu, da ni izgledalo, kot da jo to preveč moti.

Dogodek, s katerega so obiskovalci odšli zadovoljni zaradi nabora skupin in vzdušja v dvorani. Na žalost pa tudi ob nekaterih nastopih ušesno zlorabljeni zaradi slabega ozvočenja.

Tekst: Miha Mele
Foto Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.