Maple – Made A Promise

Maple – Made A Promise

Maple – Made A Promise

2010, samozaložba

Maple je slovenski band, ki bi se na tujem glasbenem območju gibal blizu označbe indie ali celo surf-pop. Dejansko gre za solo projekt Javorja Škerlja Vogelnika. Če poskusimo njegovo ime prevesti v angleščino, se približamo ugotovitvi, od kod njegov psevdonim (čeprav se meni ni posvetilo). Letos je pod sponzorstvom BI-KO-FE izšel njegov prvenec Made A Promise.

Pri njem je čutiti, da se napaja na področju, v katerem se danes zbirajo sile sodobnih elektropop smernic, na katere pada senca indie duha. Vplivi v tem okviru pa so zbrani z mnogih vetrov. Tako je na uvodni Liquid Love zaznati melanholičnost, sorodno španskim Delorean, spojeno s producentskimi prijemi, ki spominjajo na kanadskega Caribou. Za producentsko plat je poskrbel John Rigby in britanski vpliv je v tem smislu dobro opazen. Povezava z Delorean se sicer vleče skozi celo ploščo, saj Maplov vokal precej spominja na tistega, ki ga ustvarjajo glasilke njihovega pevca, Ekhija Lopetegija. Ravno tako oba banda prihajata z obalnih področij, katerih vpliv je v njihovi glasbi nezgrešljiv. Ves čas nas zaliva morska pena in to je vsaj za nas, celinske prebivalce, osvežujoče. Morskost ugledamo že na sami zunanji podobi CD-ja, ki je prekrit z ličnimi umetniškimi refleksijami morskega sveta, na notranji strani ovitka pa je nekaj fotografij ustvarjalca, ki so v precejšnji meri posnete ob morju (še posebej spektakularna je tista, na kateri omenjeni jezdi na surfu po morskem valu). V naslednjem komadu pa se ti vplivi ublažijo, saj v ospredje stopi elektronska igrivost in melodičnost MGMT … Takšen preobrat pa ni osamljen na Made A Promise. Tovrstnih kosov navdiha z različnih vetrov je še dosti – segajo od disko punka do klasičnega rocka. Vendar ti draguljčki iz zakladnic niso plod neizvirnosti ali pomanjkanja ustvarjalnosti, prej nasprotno. Maple iz njih jemlje tisto plast, s pomočjo katere lahko ustvari strukturirano in teksturirano glasbeno podlago, ki omogoča poslušalcu kar nekaj različnih nakodranih interpretacij.

Druga plat albuma je izjemen občutek za melodičnost in spevnost. V preteklih dneh sem recimo večkrat zasledil med popevanjem refrena pesmi Liquid Love. Ta značilnost se kaže tako v glasbeni podlagi kot v prepoznavnem in karizmatičnem vokalu. lednji se lahko kosa z vsakim, ki se pojavlja v velikih bendih iz sorodnih žanrov v enakovredni primerjavi, obenem pa ohrani tudi svojo posebnost. Maple je talent velikega kalibra. Ugotovitev, da globina in melodija nista nezdružljivi, se tu še utrjuje.

Tako bi verjetno naslovnica Made A Promise, če bi njihov avtor izhajal iz anglo-saksonskega območja, krasila Pitchforkovo rubriko Best New Music. V naš glasbeni svet, manjši in skromnejši, pa prinaša potrebno osvežitev in kakovost. Brez težav si ga lahko predstavljam na polici vsakega indiejanca, ki je poslušalec tudi tovrstnega odseka žanra, in njegov pogost izlet v lasersko obdelavo CD predvajalnika. Morda bi veljalo omeniti še, da so vse skladbe, razen ene, To je maj, v angleščini.

                                                                                                          MS

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.