Gorgoroth. Prišli, igrali, odšli (v 45 minutah)

Cavus

Cavus

Ljubljana / AKC Metelkova mesto / Gala hala
22. 11. 2010

Spet je bil ponedeljek in teden je obetal marsikaj. Uvod v metalsko norijo so bili legendarni Gorgoroth. Norveški black metalci so tretjič zaigrali na slovenskih tleh in s sabo v podporo pripeljali španske Noctem in finske Cavus. Navdušenci so karte rezervirali že poprej in odšteli za nastop 22 €, zamudniki pa na dan koncerta 24 €. Mogoče se zdi komu ta vsota za Gala halo in te bende visoka. Ampak konec koncev so to le legendarni Gorgoroth. Na žalost mislim, da se bi našel več kot eden, ki bi rekel, da je koncert preplačal.

Gremo od začetka. Koncert se je pričel ob 20:00. Ta točnost je marsikoga presenetila, saj je ob prvih kitarskih rifih skupine Noctem v dvorani bilo okrog 8 ljudi. Kakih 10 minut kasneje se je to stanje popravilo in glave skupinice poslušalcev so se nežno gibale ob glasbi teh španskih black metalcev. Kaj lahko povem o samem nastopu? V trenutku, ko so začeli igrati, so izstrelili val energičnih vibracij zvoka. V njihovem repertoarju so tako hitri kot počasni komadi. Vokal je zmožen lepih grovlov in prijetnega renčanja. Fantje so zanimiva mešanica stilov – trash/black/death. To mešanje je očitno, saj si pesmi med sabo niso zelo podobne. Pohvaliti gre dobro izvedbo breakdownov. Pri počasnejših pesmih je prišla kitara v ospredje, nakar smo bili deležni udara vseh glasbil. Lep melodičen začetek se stopnjuje v nažiganje z melodičnim vokalom. Bobni tudi niso preglasili kitar in rezultat je bil soliden nastop. Še posebej v spominu mi je ostala pesem In the Path of Heleim. Seveda, kot se za black metal spodobi, je tudi vizualna podoba skupine bila primerna. Na sredini odra pri publiki je ležala ovčja glava, ki so jo osvobodili kože in pevec je na koncu nastopa grgral kri. Kul je bila tudi Mortal Kombat style maska (Scorpion) bobnarja in kapuca pevca, ki je dajala vtis, da pred tabo nastopa sama smrt. Pred kratkim so izdali album Divinity, katerega se mogoče ne splača kupiti, posluhniti pa vsekakor. Trajanje nastopa: cca. 40 min.

Po kratki pavzici so na oder stopili Cavus. Publika je že zrasla in bila pripravljena na headbanging. Cavus so tipičen death metal band. Če so pri prejšnjem nastopu bile v ospredju kitare, so sedaj bobni prevzeli to mesto. Igranje je všečno in žaganje daje super podlago za ritmično gibanje glav. Mogoče so za hip sicer izpadli malce doomovsko, ampak res le za hip. Kitare bi lahko igrale večjo vlogo, ampak to ni tako grozno motilo. Na koncu smo le doživeli lep umirjen del, kjer so kitare prišle v ospredje in niso bile od muh. Vokal je dober, ne bi pa rekel, da je nekaj neverjetnega. Skupina je odigrala dober nastop in ogrela publiko za glavne izvajalce. Ko sem gledal srednje zajetno postavo basista v mrežasti majici in se mi je pred očmi prikazovala slika mrežne pečenke, sem pomislil: „Čakaj malo. Ta nastop bi lahko bil še dvakrat boljši, samo zvok je v kurcu.” Boljše ozvočenje bi njihovemu dobremu nastopu dalo še tisti ekstra kanček odličnosti. Na žalost glede tega ne moreš kot poslušalec nič naredit. Tako sem se počutil, kot je pevec izgledal: a sad panda… Trajanje nastopa: cca. 40 min.

Še ena pavzica in končno so bili tukaj. Gorgoroth. Polna dvorana. Ne toliko, da se ne bi dalo dihati, ampak vseeno polna. Nekaj časa so se postavljali na oder, da so jih ljudje lahko poslikali. Čeprav je bila uporaba fotoaparatov prepovedana. Ampak saj ni bilo nikogar, ki bi ljudem to preprečeval … Zunanja podoba je bila klasična za black metal. Črno-beli makeup, črno usnje s špicami, metki za pasovi, kapljice krvi … Glasba je bila po pričakovanjih odlična. Kul vokal, kitare odlične, bobni pa tudi. Kaj hočeš več? Boljše ozvočenje seveda! Ampak pustimo to. Nastop je vseboval pesmi s starih albumov, med njimi klasike kot Destroyer in Incipit Satan in še lep nabor drugih. Edino kar me je malce presenetilo, je bil manko pesmi z novega albuma. Spominjam se samo Aneuthanasije. Vokal se je lepo izkazal pri pesmi Profetens Apenbaring, v kateri je izstopalo melodično petje. Glasba je zadovoljila potrebe za headbanging in navdušenci nad skupino nebi smeli biti razočarani. Razočaral pa je odnos benda in publike. Publika je bila za moj okus preveč hladna in bend tudi ni dajal vtisa, da ga to zanima. Nastop se je po dvanajstih pesmih hitro končal. Hvala lepa, adijo. Publika ni kazala nekega velikega zagona za dodatek, razen nekaj izjem. Tako je bilo ob 23:00, po 45 minutah konec.

Šel sem ven. Kar nekaj ljudi je izgledalo jeznih.

Tekst: Miha Mele
Foto: Uroš Škrjanc

Opomba: Ob nastopu Gorgoroth fotografiranje ni bilo dovoljeno.

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: