Zmajev rep – Sestop

Zmajev rep – Sestop

Zmajev rep – Sestop

2010, Založba Radia Študent – ZARŠ

Štiričlanska skupina mladih, a dobrih in predvsem dejavnih glasbenikov (tisti, ki so se julija motali okoli Kina Šiške, so nemara polovico zasedbe ujeli na nastopu Balžalorsky Drašler tria), znana kot Zmajev rep, je že na prejšnjem izdelku,Sanje podob iz leta 2007, zapustila trše-rockovski Ogenj, v katerem se je kalila, in se pomaknila v jazzovske obarvane vode fusiona. S svojim letošnjim Sestopom so z basom, kitaro, bobni in klaviaturami nadaljevali po začrtani poti in se še bolj predali svobodomiselnemu jazzovskemu izražanju.

Na v živo posnetem instrumentalnem ploščku se tako nahaja sedem kompozicij, pretežno sestavljenih iz spontano improviziranega preigravanja lahkotnega jazza, v katerih do izraza izmenoma prihajajo solistični izleti tega ali onega posameznika. Izobilje tovrstnih vložkov, čeprav na trenutke izjemno prefinjeno in podkrepljeno s čustvi, na žalost v okviru celotne plošče deluje rahlo enolično, izgubljeno. Tovrstno brezciljno sprehajanje po jazzovskih poljanah še zlasti pride do izraza v primerjavi z odseki, v katerih Zmajev rep udari s polno močjo, pri čemer je čutiti tudi odmeve njihovega izvirno tršega zvoka. Skupaj vzeto ne izpade napačno, vseeno pa so trenutki, v katerih te Sestop resnično zagrabi, v opazni manjšini. Od teh jih ima še največji delež Selitev, ki uspe poslušalčevo pozornost zadržati od poskočnega pričetka do bolj umirjenega konca.

Končni vtis je tako všečen, a ne pretirano zapomljiv. Kot da bi bili v nekem klubu na pijači in debati s prijateljem, nekje na odru v ozadju pa bi igral Zmajev rep. Nemoteče, a vseeno ne dovolj privlačno, da bi opustili debato in se jim popolnoma posvetili. Morda gre res za ploščo, v katero se je potrebno zares načrtno poglobiti, da se ujame ves njen čustveni naboj, vendar je ob množici drugih, sličnih izdelkov tovrsten trud predvsem v domeni zagrizenih jazzovskih entuziastov. Le-ti pa znajo v Sestopu odkriti marsikateri biser.

Daniel Sheppard

Povezani članki:

Značke: