Veliki John Scofield začaral Pulo

Foto: Neven Lazarevic

Foto: Neven Lazarevic

Hrvaška / Pula / Istarsko narodno kazalište
22. 10. 2010

Težko je v besede preliti občutke, ki smo jih doživljali obiskovalci koncerta velikana in legendarnega jazz kitarista Johna Scofielda v petek 22. oktobra, v do zadnjega kotička izpolnjeni dvorani Istarskega narodnega kazališta. John Scofield sodi med najuspešnejše jazz kitariste in je vzornik neštetim generacija na jazz-fusion kitari. Presenetila me je izredna akustika v dvorani, ki jo je pohvalil celo legendarni jazz umetnik na kitari John Scofield. Publika je emocionalno in z ovacijami spremljala vsako potezo tria, ki sta ga sestavljala še basist Steve Swallow in bobnar Bill Stewart. John Scofield je dokazal, da je velik romantik po srcu, ko je recitiral pesem Just A Girl I Used To Know, katere avtor je George Jones. Obiskovalci koncerta smo bili kot začarani, ko smo poslušali mojstrsko in umetniško izvedene skladbe. Posebna pohvala gre stebru tria, bobnarju Billu Stewartu, brez njega trio ne bi bil, kar je. Stewart je več kot odličen bobnar, mojster improvizacije, o njem se bo še veliko slišalo in pisalo. Menim pa, da vso hvalo zasluži legendarni kontrabasist in basist Steve Swallow, ki ob svoji častitljivih sedemdesetih – ja, prav ste prebrali – sedemdesetletnik še vedno uživa v igranju basa, kapo dol pred njim.

Scofield trio je začaral publiko z izvajanjem glasbe, ki je bila več kot jazz, in tako dokazal, da meje v glasbenih zvrsteh sploh niso več jasno začrtane. Scofield je v komunikaciji s publiko večkrat pohvalil akustičnost dvorane, navdušenje nad Istro in odlično kulinariko.

Istra tako z organizacijo jazz koncertov od Grožnjana, Poreča, Rovinja, Bal in Pulja postaja močno središče jazza v tem delu Evrope. Hvala Jazzbini za organizacijo koncerta in »last minute« vstopnice.

Natalija Kovač Jereb

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.