Večer severno poganske metalne scene – Heidenfest 2010 v Cvetličarni

heidenfest2010_swashbuckle_08

Ljubljana / Cvetličarna 
29. 09. 2010 
Vstopnina: 25 € / 29 €

Dolgo oglaševani paket letošnjega potujočega festivala z imenom Heidenfest 2010 se je na zadnjo septembrsko sredo ustavil tudi v našem glavnem mestu. Za večino ljudi je bil to kar težko pričakovan dogodek, saj je vseboval več znanih skupin na kupu, za nameček pa tudi tribute skupino legendarnih Švedov Bathory.

Kot že rečeno je bil paket kar obširen, zato so prvi nastopajoči stali na odru točno ob 19. uri, kljub temu, da so imeli zamudo zaradi stavkajočih carinikov na mejnem prehodu. Nizozemski folk metalski bend Heidevolk se nam je letos že predstavil na Metalcampu in osvojil srca kar velike množice ljudi, to smo lahko videli tudi na prizorišču. Za prvi band na taki paleti skupin so imeli veliko podporo ljudi. Slišali smo lahko njihove tako hite s starejših plošč kot tudi iz zadnje.

Naslednji nastopajoči so bili Swashbuckle. Američani, ki igrajo tako imenovani pirate metal, so podprli severnjaške vikinge. Ta bend sem prvič ugledal, zato me je zanimalo, kaj nam bodo ponudili. Sicer je treba priznati, da so se ljudje kar hitro vživeli v piratska besedila in napeve, ki je z trasherskim spremstvom pognala v mosh, toda odkrito rečeno, Swashbuckle niso prav preveč sodili zraven tega festivala. Pa vseeno je njihova dobra volja in spremljevalni maskoti, papagaj in morski pes, dobro zabavala množico, ki se je še vedno nabirala.

Po nekaj minutnem premoru se je v zelo ogreto dvorano natlačila publika in sledil je nastop nemških Equilibrium. Tudi oni so letos nastopili že pri nas, na Metalcampu natančno, kjer so, kot tudi že poprej rečeno za Heidevolk, navdušili in tako privabili kar nekaj metalskega podmladka v Cvetličarno. Njihov nastop je zares izstopal, saj je bila pevčeva aura močna, v bistvu lahko rečemo, da je bil tudi sam presenečen nad odzivom publike. To mu je dalo še dodatne energije. Zaigrali so nam nekaj hitov kot npr. Der Ewige Sieg, Unter Der Eiche in Unbesiegt.

Za tem je sledila malce daljša pavza, ker smo bili v pričakovanju headlinerja, finskih Ensiferum. Tudi njih smo lahko že večkrat zasledili v Sloveniji, tokrat pa so nam pripravili posebno dober nastop. Vložili so veliko truda, kar jim je občinstvo tudi vrnilo z glasnim petjem ob njihovih uspešnicah One More Magic Potion, Ahti, ali Lai Lai Hei. Pojavljali so se raznorazni mosh piti, ljudje so uživali na vso moč in Ensiferum so odšli s sklepnim komadom Iron.

Potem smo se šli ohladit pred zadnjo skupino, imenovano Twilight of the Gods, ki preigravajo skladbe, da bi počastili švedsko skupino Bathory. Več glasbenikov iz različnih skupin se je združilo ob tej priložnosti, da bi nam približali mojstrovine Quorthona (pevec pri skupini Bathory, ki ga je leta 2004 doletela smrt), ki so bile osnova za zvrst, ki je danes imenovana folk metal in katere predstavniki so se nam že pokazali v tistem večeru. Toda sledil je zelo hladen tuš, več kot  tri četrt dvorane se je pobralo domov in s tem vrgli rokavico v obraz zgodovini metala. Gesta obiskovalcev, ki so odšli, je tistih nekaj zbranih zelo šokirala, ampak pevec Alan Primordial je bil tega očitno že vajen. Ni pustil, da bi to vplivalo na nas in nas je z doživetim, čustvenim petjem, legendarnih skladb Bathory spravil v poseben trans. Postregli so nam s hiti Valhalla, A Fine Day to Die, Under the Runes in še za konec Blood Fire Death. Med nastopom nas je spodbujal, naj dvignemo roke v pozdrav Quorthonu, obenem pa poudarjal, da oni niso Bathory, da si ne lastijo njihovega slovesa in da si tega nihče ne more, pa tudi, da noben ne bo nikoli več Bathory. Kar nas je kar malce spravilo na realna tla. Zelo sem vesel, da smo si lahko to ogledali v živo, ker je res samo vprašanje, kdaj bo kaj takega še sledilo.

Festival se je zaključil nekaj minut čez polnoči. Pri izvedbi tega festivala je treba izpostaviti točnost in pa nadvse dobro ozvočenje. Mariborski Sindian Underground se je s tem še enkrat zelo dobro odrezal.

Tekst: Žiga Fajdiga
Foto: Max Petač

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.