“Tito, partija, omladina, akcija!” – Tito & Tarantula na Štuku

TitoAndTarantula_201010_02

Maribor / Štuk
20. 10. 2010

Prav gotovo se že kar nekaj časa ni zgodilo, da bi v Mariboru množica s takšnim navdušenjem pozdravila prihod Tita na oder, kot se je zgodilo prejšnjo sredo, ko je v ŠTUK vkorakal Tito Larriva s svojo bando Taranula poimenovano. Lepih rdečih zastav z rumeno orodjarno sicer ni bilo na spregled, se je pa iz mlajših grl, ki so po večini sestavljala občinstvo, čeprav se nas je v množico zamaskiralo tudi nekaj starcev, slišalo tudi ono staro parolo “Tito, partija, omladina, akcija!”. Kaj si je mislil o tem Tito, mi ni znano, malce večja bizarnost koncerta se je dogodila pozneje, ko je eden izmed organizatorjev uspešno prepričal Tita, da je Cucarcha po naše kar pikapolonica, publika pa nad takšno gensko transvestjo ni bila ravno navdušena. Tito se je za trenutek, in res samo za trenutek, kar malce zmedel, a do hujše kolateralne škode ni prišlo.

Manj kot pol leta nazaj sem imel v Zagrebu priložnost počekirati najbolj prepoznavne predstavnike Tex-mex rocka, Los Lobose, in glede na to, da oboji izhajajo iz podobnega miljeja, se mi kar sama po sebi vsiljuje primerjava obeh bendov. A stvar je čisto preprosta – če so Lobosi bolj orkester za svatbe in pogrebe in v živo delujejo kar malce utrujeno in penzionistično, so Tito & Tarntula pristali bolj na temni strani po mehiško začinjenega rock’n’bluesa. Čeprav so se v prvi polovici kar malce zgubili v eksperimentiranju z drugimi, tudi malce mehkejšimi stili, so se na albumu Back into darknes, kako pomenljivo, zopet oprijeli tršega, umazanega rokenrola, ki jim tudi najbolj pristoji.

Čeprav se je v prvi tretjini njihovega nastopa zdelo, da bo koncert izpeljan bol rutinsko in hitro, brez postankov in z obveznim “Hwala Slovakia”, se je špil v drugi polovici razvil čisto drugače in se proti koncu preobrnil v čisto pošteno hedonistično veseljačenje. Njihova temna stran se je še posebej v priredbah La Cucarache, ki se je navezala na njihov štiklc Cucarachas Enojadas, pošteno premikasteni, predelani in pospešen La Bambi in mehiški verziji zimzelnčka Anarchy in U.K., katerega prevod v naših ušesih deluje kar malce eksotično, lahko bi rekel celo etno, kar pošteno stopila in pokazal se je tisti bolj zabavni obraz benda. Morda bi se lahko komu zazdelo takšna ljudskost preplitva glede na rokersko-anarhistično držo, ki jo Tito zagovarja, a tudi rekrutacija nekaterih prisotnic ter tu in tam kakega prešvercanega prisotnika na oder po mojem mnenju ni škodila dogodku. Še posebej, če si v glavi vrtiš prizore Rodrigezovih beznic, polnih na tričetrt zadetih motoristov, plesalk, razbijanja flaš in prijateljskih pretepov. Pa dovolj naj bo romantike, Maribor ni Tijuana.

Tito & Tarantula v živo zvenijo bistveno trše kot na ploščah in lahko bi jih vzeli kot šolski primer dejstva, da se “pravi” izvajalci najbolje dokažejo pred občinstvom, še posebej če govorimo o rokenrolu. Čeprav je vokal na ploščah bolj nežnejših manir, sem v Mariboru imel tu in tam občutek, da pred mano stoji sam Lemmy Motorhead Kilmister, pa tudi bend je večino časa deloval prav grozeče močno in kar težko se je bilo sprijazniti, da za vsem stojijo zgolj trije pravi dedci in ena prava baba. Še posebej po tem, ko je tudi bend in ne smo publika pričel uživati v nastopu, se je celoten dogodek prestavil v višjo brzino. Težko bi bilo kogarkoli izpostavljati, Tito ima pod komando odlično ekipo, ki odlično deluje in mu je kljub temu, da si Tito kako stvar razlaga pač po svoje, sposobna slediti. Če vam vsaj malce prija južnjaški rock, formatiran na pregovorno mehiško ležernost, potem je bil to obvezen dogodek, žalostno je le to, da se marsikomu zdi razdalja do Kanglerlanda prevelika in žrtvovane ure spanja predragocene, tako da ŠTUK ni bil ravno popolnjen v celoti, čeprav sem prepričan, da je število ljubiteljev tovrstne godbe precej večje, kot je bila obisk. Ampak toliko, da veste za drugič, karta in pivo je cenejše kot v Ljubljani. Se splača …

Tekst in foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.