Urbano-psihadelični post etno folkerji Korai Öröm v MIKK-u

korai_orom1

Murska Sobota / MIKK
24. 09. 2010

Minuli petek je na zglancani parket murskosoboškega MIKK-a stopila madžarska zasedba Korai Öröm. Kako opisati slog te stilsko zmešane zasedbe? Poskusimo z urbano-psihadelični post etno folk. Vsekakor gre za instrumentalno in stilsko pisano druščino, ki v svoji glasbi že dvajset let meša vzhodnoevropske glasbene tradicije in sodobne glasbene stile, od rocka do elektronike.

Da svoje delo opravljajo, kot je treba, potrjuje prav dejstvo, da so na glasbeni sceni že dolgi dve desetletji in to v nespremenjeni zasedbi. Ok, opaziti je kak siv las več, morda pevec na odru ni več tako hiper, ampak zgolj aktiven, ampak fantje so ostali predvsem zvesti sami sebi in svojevrstnemu glasbenemu izrazu in z njim nas še vedno razveseljujejo ob vsakem pojavljanju na naših tleh. Tako je bilo tudi na omenjeni deževni petek v Murski Soboti. V simpatično napolnjenem MIKK-u so nas fantje popeljali na popotovanje od panonskih ravnic do vesolja in nazaj. Slišali smo tako čisto sveže izdelke, ki so jih fantje posneli letos (Qukori, Remember...) kot stare hite (Paraszt in druge samo s številkami poimenovane pesmi – ja, z imeni albumov in pesmi se nikoli niso pretirano obremenjevali). Vse skupaj so, kot ponavadi, zabelili z videoprojecijami, ki njihove nastope vizualno dopolnjujejo že od samega začetka.

Resnici na ljubo moja malenkost ne ve natančno, kako dolg je bil koncert, razen če vzamemo za mersko enoto velik špricer (potem je koncert trajal dve veliki merski enoti), a zdelo se je, da je minil, kot bi trenil. Pravzaprav se je zdelo skoraj kot uvertura v nekaj, kar bi se lahko razvilo v celonočno rajanje. A žal se je pomursko občinstvo kmalu po koncertu razgubilo, plesišče pa je tako ostalo prazno. Kakorkoli, za koncert se je splačalo odriniti iz Ljubljane, za tiste, ki ste tokratnega zamudili, pa tolažilna novica. Korai Öröm se v slovenske klube vračajo že decembra.

Tekst: Ines Kočar
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.