Therion: Tudi če bodo vsi sovražili ta album, bom še vedno zelo ponosen nanj

Therion

Therion

Skupino Therion je ustanovil Christofer Johnsson leta 1987 in za sabo imajo mnogo sprememb stila in lineupa. Od originalne zasedbe je ostal le Christofer, ki je sedaj skupino spet popeljal na oder. Po treh letih od zadnjega albuma in redkih nastopih se Therion vračajo. Novi album Sitra Ahra je poln melodičnega metala in resnično odličnih vokalov opernih pevcev, zborov in članov skupine. Prinaša hitrejši tempo v primerjavi z zadnjimi albumi in variabilnost, ki polušalca vedno znova preseneča. Njihova turneja jih bo 8. 11. pripeljala v Ljubljano v Kino Šiška. Ob tej priložnosti sem naredil telefonski intervju s pevcem skupine Thomasom Vikströmom.

Sitra Ahra je vaš novi album, mi lahko poveš kako ti gledaš na ta album, ko ga primerjaš s prejšnjimi?
Mislim, da se ta album povezuje z albumoma Sirius B in Lemuria. Flirta s starejšimi dnevi Theriona. To so potrdili tudi nekateri fani, ki so poslušali album. Ampak ni kopija, je v novem paketu, če se tako izrazimo. Mislim, da novi album malce diši po sedemdesetih in tega nismo načrtovali, preprosto tako se je izšlo. Vse, kar slišite, je pristno, prave kitare, nič ni sintetizirano z računalnikom. Pesem Sita Ahra sem napisal sam, na začetku lahko tudi slišite vokal moje hčerke (17 let). Mislim, da jo še čaka uspešna kariera. Ampak ne bi jo rad videl na turneji z mano, ker če gre ona zraven, se jaz ne bom mogel kaj dosti zabavati. Nikakor ne moremo trditi, da je album monoton, ne vokalno in ne instrumentalno.

Če ga primerjamo z Miskolc Experience, je po moje dosti bolj energičen. Kaj je vneslo to spremembo?
Mislim, da je to prišlo zaradi naše volje. Ko smo začeli snemati in načrtovati album, smo se počutili, kot da nas že dolgo ni bilo. Gothic Kabalah smo končali leta 2007 in do letos nismo imeli ničesar razen enega nastopa na Poljskem. In volja, še posebej pri Christoferju, da se vrnemo po vseh turbulencah s člani skupine, je mnogo prispevala. Res je čutil, da je čas, da naredimo album in da ga naredimo dobro.

Med snemanjem smo se res zabavali, je bilo sicer trdo delo, ampak resnično stimulativno in zabavno in ta energija se je prenesla v glasbo. Vse je ves čas raslo, načrtovali smo, da bo ta album izšel maja ali junija, ampak nismo bili pripravljeni. Ves čas smo dobivali nove ideje: »Oh, to bi morali vstaviti tam« in »tukaj moramo narediti to«.

Land of Canaan je nek recenzist označil kot mini opero. Lahko poveš tvoje mnenje o pesmi?
Ja, res je mini opera. Ko sem prvič slišal demo za to pesem, sem razmišljal, kako bo to izpadlo. Ko Christofer namreč naredi demo za pesem, samo on ve, kakšna naj bi bila, ker so ti demoti zelo zelo preprosti. Take demote sem delal, ko sem bil star 15 let. Ko smo začeli delati na pesmi, mi je postalo jasno, da bo ta resnično super. Potem ko smo posneli osnovni posnetek, smo začeli snemati back vokale in celotna stvar se je preprosto dvignila na novo raven. Uvidel sem, da bo to dobra zadeva.

Lahko opišeš proces pisanja pesmi. Sodelujete s Thomasom Karlssonom? Kako zadeva poteka?
Thomasa še nisem videl osebno, je profesor in poet. On piše z drugega stališča, ne stališča glasbenika. Ko to vneseš v Therion, se zadeva čudovito poveže. Besedila so res zapletena. Enkrat med koncertom se je Snowy naslonil do mene in me vprašal: »O čem za vraga pojemo?«
Pri pesmi Sitra Ahra je bilo tako. Napisal sem pesem in posnel posnetek, edino besedilo, ki sem ga ohranil, je bilo Sitra Ahra. Potem sem poslal posnetek Thomasu in ta mi je naslednji dan po mailu poslal besedilo. Področje besedil je pri Therionu Christoferjevo in Thomas Kalssonovo. Jaz sem samo glasnik.

Kakšen je tvoj odnos do verske konotacije v pesmih Therion?
Spoštujem vse vere. Pri pesmih Theriona se včasih počutim, kot da bi pel fantastiko, nekaj podobno Gospodarju prstanov. Religija je res lahko dobra stvar, ampak tudi resnično slaba, ker je lahko vzrok vojnam. Nisem ateist, ampak se ne opredeljujem kot pripadnik nobene veroizpovedi. Nekatere vere res opravičujejo slabe stvari.

Lahko poveš kaj več o naslovnici albuma? Ste sodelovali s Thomasom Ewerhardom? Kaj pomeni deformirana črna perla?
Thomas je vse naredil sam. Prvi koncept je izgledal skoraj popolnoma enak končnemu izdelku, le da so bile v ozadju gore. Mislim, da je opravil super delo. Črte in krogi na albumu predstavljajo drevo življenja. Črna perla v školjki, ne vem točno, rekel bom, naj si to vsak razlaga po svoje. Je pač v očeh opazovalca.

To je prvi album, ki ga je band naredil po zadnji spremembi lineupa. Kako je bilo delati na albumu? Ste na začetku imeli težave z razumevanjem in sodelovanjem?
Za mene je bila ta produkcija drugačna od vseh doslej. Ponavadi pridem, odpojem svoj del in grem. Ampak pri tem albumu sem sodeloval od prvega akorda do konca produkcije. Takoj smo se ujeli. Res vse je šlo perfektno, v studiju smo se veliko smejali, celo Christofer, ki je resna oseba. Saj, ko ga spoznaš, vidiš, da ima svoj smisel za humor.
Začeli smo snemati v Christoferjevem studiju, ampak smo se potem preselili v Polar studio, kjer so snemali Led Zeppelin, Abba in Scorpions. Takorekoč sveta zemlja. Imeli smo tudi istega inženirja kot Led Zeppelin in Abba. Večina studiev danes dela z računalniki, on dela vse analogno, s svojimi prsti in zadevo zares obvlada. Ko so mešali, je Christofer zapustil prostor, ker ni mogel nič reči zraven. Rekel je, da popolnoma zaupa Lennartu. Ko je ta končal z mešanjem, se je obrnil in rekel: »Hej fantje, naredili ste nekaj zares unikatnega.«
Vse backing vokale smo posneli v 4 dneh. Zdi se malo, ampak delali smo od 11.00 do 23.00. Operni pevci so se zelo zabavali, spraševali so, kdaj bomo imeli zabavo in to stvar počeli v živo. Snowy je rabil za snemanje vokalov 2 dni, Lori 1 dan. Moja hčerka je prav tako sodelovala. Christofer je rabil glas majhnega dekleta in smo jo povabili na snemanje. Sicer nisem smel biti pri snemanju, ker sem jo delal nervozno. Na koncu je pela pri treh ali štirih pesmih. Na začetku smo hoteli Katharino, ampak je nismo mogli dobiti na telefon. Potem smo se zmenili, da gre z nami na turnejo, če že ni mogla biti na albumu.
Na začetku snemanja nismo imeli glavnega kitarista. Ko smo iskali novega, smo imeli avdicije, ampak noben nas ni prepričal. Potem sem se spomnil, da imam prijatelja iz Argentine, ki bi bil popoln za skupino. Christoferju sem predlagal, da mu plačamo letalo, da pride igrat. Poklical sem ga in bil je takoj za. Ko je prišel sem, je zaigral in ko ga je Christofer slišal, so se mu usta na stežaj odprla. Bil je točno to, kar smo iskali. Prinesel je svoje lastne vplive, svoje latinske korenine.
Ko smo končali snemanje, sva se s Christoferjem pogovarjala in rekel je: »Veš, tudi če bodo vsi ta album sovražili, bom še vedno zelo ponosen nanj.«

Kako je za vas bilo turanje? Je kakšen nastop ali dogodek, ki si si ga posebej zapomnil in zakaj?
Turanje je bilo super. Res mnogo zanimivih ljudi in dogodkov. Preprosto neverjetno je, ko množica iz druge države poje pesmi v švedskem jeziku in pozna besedilo. Ko smo igrali v Braziliji, je do mene prišel tip in v popolni švedščini govoril z mano. Vprašal sem ga, s katerega dela Švedske je in mi je odgovoril, da sploh ni od tam, ampak da je poslušal Therion in se zaradi tega začel učiti jezika. To me je prevzelo. Neverjetno je bilo tudi, ko smo bili junija v Mehiki in je k nam prišel fan s svojim 8 ali 9 let starim sinom. Sinu je bilo ime Therion. Tak moment te pusti brez besed.

Sodeloval si z velikim številom skupin in igral tudi v operah in muzikalih. Domnevam, da ti stil Therion ustreza, ampak ali je kakšen drug projekt, ki se ga nameravaš lotiti v prihodnosti?
Pri Therionu se res dobro počutim in nameravam ostati. Ko ne touramo ali delamo, ne morem samo sedeti na riti in gledati televizije. Že 10 let delam na solo albumu, ampak stvari nikoli nisem prav zagnal. Imam tudi projekt Covered Call, ki je bolj popularna zadeva. Prav tako je tukaj Mehida s klaviaturistom iz Sonate Arctice, z njimi bomo posneli akustični album.

Mnogo razburjenja je povzročil Snowy Shaw, ko je zapustil skupino in šel k Dimmu Borgir. Kako je sedaj, ko se je vrnil?
Ja, to je bil kar šok za nas. Ko smo izvedeli, smo bili na letalu za Mehiko. Tam nam je povedal, da gre tourat z Dimmu Borgir in da je že naredil album z njimi. Jaz in Christofer sva bila malce panična. Imeli smo turnejo, ampak nikogar, ki bi lahko grovlal kot Snowy. Načrtovali smo, da bi naredili drugačno setlisto, s komadi brez teh elementov ali da bi našli koga drugega. Jaz ne grovlam, Christofer pa ni hotel. Na koncu smo se odločili, da bom jaz prevzel za Snowya. Nismo imeli izbire. Ampak potem je kot strela z jasnega ali iz pekla Snowy poslal email in rekel, da je to bila neumna odločitev in da mu je žal. Odgovoril sem mu, da če resnično tako misli, so vrata še odprta in se lahko vrne. Spet smo ga sprejeli medse in super je, da smo spet skupaj. Ni več napetosti. Vsi delamo napake in nismo popolni in to, da priznaš, ko jo narediš, tudi dosti pomeni. Nima smisla, da bi bili jezni. Glavno je, da je magija spet nazaj.

Če bi imel kak nasvet za mlade vokaliste, kaj bi to bilo?
Ni vse samo v glasu, pomembno je, kakšna oseba si. Moraš biti pripravljen stopiti na oder, pogledati ljudem v oči in nastopati za njih ter vzbuditi v njih čustva. Toliko je pevcev, ki nimajo tako dobrega glasu, ampak ko vidiš njihov nastop v živo, se nekaj zgodi. Resnično so umetniki, ki se povežejo z občinstvom. Seveda moraš prav tako paziti na svoj glas. Spi zadosti, ne pij preveč – alkohol dejansko bolj škoduje glasu kot cigarete, saj se grlo hitreje izsuši – vadi in absolutno ne smeš biti sramežljiv.

Spraševal: Miha Mele

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.