Jinx na mariborskem Štuku

jinx_stuk2010_01

Maribor / Štuk
24.9.2010

Septembra je bil njihov koncert napovedan za Križanke. Koncert je odpadel in tako je bil mariborski Štuk prva priložnost ponovno videti in slišati hrvaško pop zasedbo Jinx ter tako preveriti nov material, ki bi naj kmalu izšel na albumu.

Pred Štukom je v petek vladala neka čudna energija. Sivina je legala na mesto ob Dravi in takšni so se zdeli tudi obiskovalci, medli. Nič kaj dobra popotnica za koncert, ki najbrž zaradi cene ni zapolnil dvorane. Za študente in dijake je bila v predprodaji cena koncerta 15 evrov, za ostale 18, na dan koncerta pa kar 22 evrov, kar je sicer za Jinx, kot redne obiskovalce Maribora, le nekoliko preveč. Po drugi strani pa so vstopnico kupili res pravi Jinx feni, kar se je tudi videlo na koncertu, ko so tekstovno obvladali skoraj vse pesmi. Očitno je bila medlost petka nalezljiva, saj se je tako pričel tudi koncert. Nič preveč energično in intenzivno, česar smo od Jinxov v najboljši formi vajeni in od njih tudi pričakujemo. Minilo je najbrž kakšno dobro leto, odkar sem jih zadnjič videla, a v petek sem imela občutek, da so se vidno postarali, predvsem ustanovna člana Yaya in Coco. Zasedba je doživela tudi nekaj kadrovskih menjav, imajo novega basista in saksofonista. Začetna neodločnost je počasi le skopnela in s sodelovanjem cele dvorane se je koncert le nekoliko razživel, a vendar je bilo jasno, da Jinx trenutno niso v najboljši formi. Težave s petjem je imela tudi Yaya, česar pri njej nismo vajeni. Nima še prave kondicije, saj ji je na trenutke zmanjkalo sape, težave je imela tudi z višinami. Se je pa ves čas videlo, da se zelo trudi. Tudi band (še) ni bil popolnoma usklajen in so na trenutke malo »razpadli.« Žal pohvaliti ne gre niti ozvočenja, saj tonski mojster nikakor ni našel pravega razmerja med vokali in inštrumenti. Pohvalo si zasluži dobra luč, ki je pričarala prijetno atmosfero in je sodelovala z glasbo. Nedvomno pa so Hrvati prinesli nazaj kanček poletja s skladbami Tamo gdje je sve po mom, Bye Bye bybe bye …med stare uspešnice pa so spretno premešali nove skladbe.

Petek očitno ni bil dan za Jinx, vsaj če sodim po tem, kar sem že slišala in videla na njihovih koncertih. Vsekakor koncert ni bil zanič, le za nekaj dni morajo še nazaj v »garažo,« da pridejo v staro formo in bodo nared za Kino Šiška v novembru.

Tekst: Katarina Trstenjak
Foto: David Jarc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.