Dobri stari Urban

urban&4-001_sept2010

Urban & 4, Morso

Cvetličarna Mediapark, Ljubljana

sobota, 25. 9. 2010

 

Cvetličarna Mediapark je odprla novo koncertno sezono z dvema hrvaškima skupinama, mladimi Morso in izkušenim mačkom Damirjem Urbanom na čelu skupine Urban & 4. Koncertno prizorišče, ki se je v zadnjih letih v Ljubljani (in Sloveniji) dodobra uveljavilo, je bilo prijetno polno, organizatorji pa so kar nekaj prisotnih privabili z vstopnicami, nepričakovano podarjenimi dan poprej prek e-pošte.

 

Morso so nalogo predskupine odlično opravili, kajti občinstvo je ta sedemčlanski bend s kar dvema vokaloma, moškim in ženskim, dobro sprejelo in odigrana set lista nas je fino razživela. Skupina, sestavljena iz izkušenih glasbenikov, med njimi tudi kitarista reške skupine Let3 (btw, tudi Morso prihajajo z Reke), igra fuzijo 80’s rocka, new wave popa in post rock punka. Beremo lahko, da so člani skupine perfekcionisti, kar se med drugim zazna tudi v stilski podobi, o kakovosti njihovega zvoka pa se lahko prepričate na nedavno izdanem prvencu Izlog ali katerem izmed prihajajočih koncertov.

 

Damir Urban, glasbenik in slikar, ki pa v življenju ni prodal niti ene slike in je tudi ne bo, dokler ga v to ne bo prisililo stanje na računu, je stari znanec Cvetličarne. Takole na pamet bi rekla, da zadnja leta v Ljubljani nastopa samo v tej dvorani, morda pa se motim. Vsak, ki je kdaj že obiskal koncert skupine Urban & 4, ve, kakšno glasbeno popotovanje ga čaka pod taktirko tega karizmatičnega frontmana. Z improvizacijo prežeti nastopi, ki vključujejo uporabo glasbenih rekvizitov, kot je fonografski rog, pa tudi na primer pomaranče, ki si jo pevec privošči na odru tako malo za pozo, so njihova stalnica. Tokrat so nam predstavili nekaj materiala z dobro leto stare plošče Hello, na katero smo čakali sicer kar pet let, osrednji del koncerta pa ostaja namenjen starejšim komadom in hitom, med katerimi (še zmeraj) najbolj zažge Lauferjeva Moja voda. Ali pa se tako zdi le zato, ker Damir edino tu besedo resnično prepusti občinstvu. 

 

Na koncertih skupine Urban & 4 še najbolj zvesti poslušalci nikdar ne vejo, kaj jih čaka. Enako velja za člane skupine, ki morajo non-stop slediti pevčevim domislicam in včasih tudi pogoltniti kakšno krepko. A tak pač je dobri stari Urban. Edinstven, neponovljiv in vsekakor vedno znova vreden obiska.

 

Tina Hedi Zakonjšek

foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.