Papaya After Beach festival 2010

pag12

Papaya, Zrće, Novalja / Hrvaška, 29.- 31. julij 2010
  
After beach je sinonim za zabave, ki se vsak dan odvijajo v Zrćah od 16. do 20. ure, ko se velika večina že naveliča namakanja v morju in drugih »plažnih« aktivnosti ter je že pri volji, da »razmiga ritke« ob umikanju sonca ter se tako ogreje za nore noči. Koncept torej ni nov, so pa tokrat vse skupaj združili v festival in v goste povabili tri zveneča house imena in tako je After beach festival dobil najbolj »houserski« line-up tega poletja.
 
Davidu Moralesu je pripadla častna otvoritev, sicer je nasledil lokalnega DJ-ja, a vseeno se je takoj vedelo kdaj se je zadeva resnično začela. Zgoraj brez, z velikim nasmeškom, nas je popeljal na ekstatično potovanje po zgodovini house glasbe v kombinaciji s svežim materialom, kot zna le on. Na veliko žalost vseh prisotnih mu ni uspelo pregnati vedno večjega števila oblačkov, ki so se zgrnili nad Pag in v drugi polovici njegovega nastopa se je Bog očitno odločil sprati z nas vse grehe tega sveta in začelo je neusmiljeno deževati. Še sreča, da je bil za mešalko pravi mojster, kajti le njemu je uspelo obdržati večino premočenih, premraženih, a vseeno srečnih, obiskovalcev na plesišču. Bolj, kot je lilo, boljša je bila njegova glasba in skupaj smo zdržali do bridkega konca okoli 21. ure. Kapo dol Davidu in vsem sotrpinom! V dežju smo plesali na »creme de la creme« house glasbe in tega ne bomo nikoli pozabili!
 
Naslednji dan smo se vsi smrkavi in kihajoči prepustili še dvema resničnima mojstroma, ki morda res nimata toliko kilometrine, kot g. Morales, a zadevo razumeta in nista nič slabša-The Shapeshifters. Za zelo dobro uverturo njunemu nastopu je poskrbel DJ Pookie in če nam je Bog prejšnji dan nameni ploho, jim je tokrat uspelo priklicati nekaj sončnih žarkov. Njuna neverjetno nalezljiva pozitivna energija, ki je sevala iz širokih nasmeškov, je očitno delovala tudi na »tistega tam zgoraj«. Slišali smo resnično legendarne stvaritve iz njunega nič manj legendarnega albuma Sound Advice, precej novega materiala iz vseh vetrov, ki sta ga postregla z energičnimi ritmi, močnimi basi in navdušujočimi prehodi. Ko sta se nekaj čez 21. uro poslovila nas je večina obstala sredi plesišča in želela še. Še glasbe, še plesa, še zabave po kateri naj bi Zrće slovele. Dobili nismo nič od tega, saj so nas osorni varnostniki dobesedno postavili pred vrata z besedami, da naj se vrnemo čez dve uri. Presenetljivo so tudi ostali lokali in lokalčki na plaži samevali v tišini in kar nismo mogli mimo te zamujene priložnosti. Ker se v domnevnem party centru hrvaške obale okoli 22h ni dogajalo nič, nam ni preostalo drugega, kot da nekaj energije prihranimo še za zadnji dan festivala.
 
Dirty South je tretji dan začel presenetljivo »majavo«, morda so bile vzrok tehnične težave, a nikakor mu ni šlo. Vse je »tolklo po svoje«, ritmi se niso ujemali, vmes se je pojavila tišina in kar nismo mogli ignorirati njegovega zaskrbljenega pogleda na obrazu ter očitka, da si kaj takega lahko privošči le kak zelenec, ne pa DJ njegovega kova. Na srečo se je zbral in kmalu je zadeva stekla, kot je treba in vseeno nas je vsaj zadovoljli, če že ne navdušil. Zavrtel je malce trši set, basi so bili bolj izraziti, in vmes je uspel presenetiti s cvetkami iz nabora oldies goldies ali pa trenutnim hitom. Tudi tokrat  je konec dogodka napočil veliko prehitro in spet smo se z množico sotrpinov znašli na plaži pred dilemo kaj početi.
 
Ideja After beach festivala je odlična, povabili so tudi prave goste(Dirty Southu smo njegov kilav začetek že odpustili), a ne moremo mimo dejstva, da smo na koncu vsakega dne ostali nekako nepotešeni. Klub je bil poln in vse, kar bi morali storiti je, da bi prižgali glasbo, zabava bi se nadaljevala in zadovoljni bi bili vsi, kajti resnično dvomimo, da se je večina dejansko vrnila v Zrće po dveh urah, kot nam je bilo svetovano. Če smo lani odšli iz Zrć popolnoma navdušeni, je letos zaradi zgoraj zapisanega malce drugače, vseeno pa upamo, da je lekcija naučena in da bo drugo leto eden izmed najboljših open air klubov na svetu poskrbel za odpravo vseh pomanjkljivosti in da bo hrvaška poletna prestolnica zabave res upravičila svoj sloves.
 
 
 
Tekst: Barbara P.
 
 
Foto: Nina Gumzej

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.