NOFX forever

Pasi

Pasi

Rijeka/ kamnolom Preluk/ Hrvaška
18. 08. 2010
Vstopnina: 140 / 180 KN

Po dolgem času so se v ta konec Evrope znova vrnili legendarni kalifornijski punk rockerji NOFX. V sredo so nastopili na Hrvaškem, v bližini Rijeke v Preluku. Skupina, ki je znana po številnih albumih in komičnih nastopih, je privabila veliko število obiskovalcev, po neuradnih podatkih skoraj 7000. Poleg nje sta nastopili še dve hrvaški skupini, Pasi in Debeli precjednik. Prvi so z nastopom pričeli riješki Pasi, ki so večino zbrane publike razgreli z energičnim pristopom. Hladnopivovski vokal in melodika punk rocka sta ponudila zanimivo kombinacijo, ki gre očitno v ušesa lokalni publiki, saj so večino komadov prepevali na pamet, kar je seveda navdušilo tudi nastopajoče. Pasi so pokazali, kdo je glavni v Rijeki. Za njimi so nastopili Debeli precjednik. V kratkem nastopu so odigrali večino svojih glavnih komadov, kot tudi predstavili nekaj novih. Kot vedno je pevec letel po celem prizorišču in s svojo energijo dvigoval publiko. Debeli vedno znova presenečajo s kombinacijo melodike in brutalnosti v svojih komadih, vse skupaj pa uspejo zaviti v energičen paket prave doze punk rocka.

Kot glavne zvezde večera pa so nastopili NOFX. Bend, ki je na svetovni glasbeni sceni že več kot 25 let in ima ob številnih izdanih albumih upravičen naziv legende. Po večletnem čakanju smo jih znova lahko videli v naši bližini. In niso nas razočarali. Že ob prihodu na oder so povzročili pravo evforijo in takoj premešali vse prisotne. S prvim komadom Dinosaurs Will Die so ustvarili nepregleden mosh pit, v katerem je vse letelo po zraku – čevlji, majice, telefoni … Nato so v istem tempu nadaljevali skozi cel koncert. Kot vedno so poskrbeli za komične vložke, ki jim ni bilo kraja, od norčevanja iz hrvaške himne do norčevanja iz publike in iz samega sebe. Poleg številnih legendarnih komadov so odigrali nekaj skladb z novega albuma Coaster, in sicer We Called It America, Creeping out Sara in My Orphan Year. Vrhunec koncerta je zagotovo bil komad Linoleum, saj je večina povsem ponorela. Na koncu so za bis odigrali še tri legendarne komade – The Brews, Bottles to the Ground in Kill All The White Men. V slabih dveh urah so odigrali cel spekter 33 komadov od samih začetkov pa do najnovejšega albuma, kar je bil dokaz besedam Fat Mika, da je to en boljših koncertov v zadnjem času. Predvsem je bil navdušen nad odzivom publike, ki je poznala besedila do potankosti.

Glede na to, s kakšnimi težavami so se organizatorji ukvarjali pred koncertom, ko niso dobili prostora na Opatijskem festivalu, kot je bilo na začetku rečeno, jim je uspelo tukaj v Preluku v zapuščenem kamnolomu ustvariti punk rock show brez primere. Pripeljali so band, ki je kljub svoji »letom« še vedno odžgal, tako kot se spodobi za punk rock … tehnično malce slabše, nastop odličen, mosh pit brutalen, skratka kvalitetno, tako kot se za tak band spodobi. 

 

Tekst in foto: Aljaž Novosel in Žiga Lovšin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.