GROSSMANN – festival filma in vina (in nekaj glasbe)

Demolition Group

Demolition Group

Ljutomer / več prizorišč
26. 7. – 31. 7. 2010

Že šesto leto zapored je eden naših večjih filmskih festivalov pokazal, da je v prenekateri kategoriji, po katerih bi lahko festivale med seboj primerjali, verjetno najfestival v Sloveniji. Vsak filmski festival ponuja filme, veliko filmov. Grossmannov festival filma in vina, ki se v predstavlja tudi na filmskem festivalu v Cannesu, ponuja take bolj grozne, nekatere pa celo za odtenek manj. Na festivalu je bilo pol ducata prizorišč oz. kinov, kjer so si lahko obiskovalci skozi večji del dneva, če so želeli, tudi ob kupici belega (rujnega je malo manj) ogledali najkultnejše temačne filme današnjega časa. Obiskovalce našega portala bo verjetno od filmskih dogodkov najbolj zanimalo prizorišče, ki je predstavljalo Hrupne mačke, eno izmed tekmovalnih panog festivala, na katerem so se vrteli glasbeni dokumentarci. Na tem mestu moramo reči, da si o nagradah, pomembnih osebnostih, ki so obiskale festival, in ostalih drobnarijah lahko preberete na www.grossmann.si. V pričujočem prispevku bomo na tem mestu s tem končali.

Vsak dan festivala je bilo moč ob 19.00 v Kino dvorani Kulturni dom poskusiti najboljša vina prleške regije. Dogodek je ob ogledu razstave fotografij lanskoletnih portretov zombijev, zanimivih grafik in pošastnih mask vedno privabil veliko, tudi zaradi odlične kapljice, zadovoljnih obiskovalcev. Večeri so prinesli tudi nekatere glasbene dogodke velikih in še večjih glasbenikov iz Slovenije in drugod. Demolition Group in Laibach so se predstavili vsak s svojim filmom, za nameček so nam priredili še koncerta. Prvi Zasavci, ki so po mnenju nekaterih ustvarili najboljši slovenski film do sedaj, so brez starega basista še vedno OK, saj imajo njihove pesmi ‘drive’, vendar globine in čistosti basa, ki ga je lahko ustvaril prejšnji basist, novi še nekaj časa ne bo mogel reproducirati. Drugi Zasavci pa so po koncertu v njihovem slogu doživeli manjši pripetljaj v stilu pošastnih dni v Ljutomeru. Kot kaže, se je nekomu izmed ljudi utrgalo že pred sobotnim popoldnevom in ga je pošastna mrzlica pripeljala do tega, da je izpod obleke privlekel nož in ga hotel, kot pravi Štajerec zariniti ‘Ljubljančanom’ naravnost pod rebra. Na srečo so varnostniki to zadevo preprečili. Tekom vseh festivalnih večerov je nastopilo še veliko ostalih bendov, za najspodbudnejši glasbeni večer pa vendarle velja omeniti sredinega, ki je potekal pod naslovom Monsters of Lotmerk, na katerem se je predstavilo šest ljutomerskih skupin (Odpisani, Obnounce, Kanalizacija 3, Cypher Louis, Broken Trigger in Stream), ki so po šivih pokajoč lokalni klub spremenile v pravo turško kopel. Temu se gre zahvaliti po eni strani lokalnemu prebivalstvu znotraj kluba, ki so v družbi številnih ostalih obiskovalcev festivala, navdušeni spremljali perspektivne mlade lokalne bende, in po drugi strani lokalnemu prebivalstvu zunaj kluba, ki so onemogočili odprta okna tega istega kluba. Rock ‘n’ roll oblast.

Pohvalno je, da osnovna šola na svojem travniku gosti najskromnejši in tudi najcenejši kamp z eno tuš kabino, dvema še kar OK WC-jema in NIČ pipami za žejna grla. Pa vseeno. Za petičneže se zagotovo najde tudi kako prenočišče v prelepih okoliških goricah. Sobota je bila pošasten dan (ne, ni to). Ob devetih zjutraj so se na glavnem trgu začele preobrazbe. Na začetku ena, potem dve, tri pošasti, grde, strašne, krvave. Do šestih popoldne je bilo celo mesto preplavljeno z njimi. Ljutomeru pošasti v soboto niso prizanesle. Katere spake pa Prlekijo napadejo naslednje leto?

Tekst: Soko okolovo
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.