Vroče in strastno v Križankah z Buena Vista Social Clubom in Omaro Portuondo

buena vista social club 01

Ljubljana / Križanke
06. 07. 2010

Moja želja po Kubi že dolgo tli. Globoko v meni. Včasih ne vem, zakaj točno. Morda zaradi glasbe in občutkov, ki se ob tem porajajo? Ko sem slišala, da se v Ljubljano vrača ambasadorka kubanskih ritmov in vodilna vokalistka znamenite zasedbe Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, sem vedela, tega ne smem zamuditi. Polna energije in dobre volje sem se bližala Križankam. Niti nepregledna množica že malo čez deveto zvečer ni skalila mojega počutja. Le vprašanje: ali pred takšnimi koncerti v Križankah ne gre drugače? V pričakovanju 13-članskega Orquestra Buena Vista Social Club sem lagodno spregledala tudi veliko gnečo in se čudila mnogim tuje govorečim obiskovalcem. Na čelu številčne zasedbe so štirje glasbeniki, ki so prepoznavni tudi iz filma Buena Vista Social Club: trobentač Guajiro Mirabal, virtuoz Barbarito Torres, pozavnist Jesus “Aguaje” Ramos in kitarist/klaviaturist Manuel Galbán. Mlajšo generacijo talentiranih kubanskih glasbenikov predstavljata vokalist Carlos Calunga in vituozni pianist Rolando Luna. In prav Carlos je s pozdravom prepolnim Križankam ob spremljavi začel koncert.

Že takoj na začetku so bile Križanke kot zibajoča ladja, obiskovalci smo se zibali in tiho spremljali kubanske zvoke, za katere sem imela občutek, da me nesejo v brezčasje. Okoli mene svetleče oči in mnogo parov, ki so ob vsej gneči celo zelo dobro poplesavali. Posebej pa je završalo, ko je na oder stopila legenda, pevka Omara Portuondo. Pevka, ki z izjemnim glasovnim razponom poje z enako lahkotnostjo bolero ali balade, son in džez, ne da bi pri tem njen glas izgubljal ekspresivnost in barvitost. Ne opisujejo zaman njen glas kot poln, dinamičen in močan. Vse je valovalo, ko so zaigrali skladbo Chan Chan. Omara je pri svojih 81 letih izredno živahna in z oranžno barvo svojega oblačila je napolnila ozračje s posebno energijo. Izjemna interpretka, ki obvlada komunikacijo z občinstvom, je kot dvajsetletno dekle zaslovela že v 50. letih. Razcvet pa je njena kariera tako doma na Kubi kot drugod po svetu doživela s ploščo Buena Vista Social Club (1997) in z istoimenskim dokumentarnim filmom Wima Wendersa. Njenemu edinstvenemu glasu je mogoče prisluhniti še na poznejših ploščah Desafios (1999), uspešnem soloizdelku Buena Vista Social Club Presents: Omara Portuondo (2000) ter albumih Dos Gardenias (2001), La Gran Omara Portuondo (2002) in Flor de Amor (2004). V lanskem letu je imel orkester kar 32 koncertov samo v Veliki Britaniji, večinoma razprodanih. Skupina deluje že dolgo, a na začetku 60. let so bili tragično zaznamovani z zaostrenimi odnosi med Kubo in ZDA, zaradi katerih skupina ni mogla več gostovati v Miamiju, kjer ji je uspelo pritegniti širok krog oboževalcev. Vendar je Omara Portuondo tudi naslednja desetletja ostala zvesta petju in iz dolgoletnih izkušenj nastopanja vedno ustvari izjemen občutek za vzpostavitev posebnega stika z občinstvom, ki te z njenim nastopom ponese v sanjski svet kubanskega džeza in drugih latinskih godb. Prav to se je dogajalo tudi v Ljubljani – v Križankah.

Kot v sanjah sem zapuščala Ljubljano. Trdno prepričana, naslednje leto poplesujem na Kubi. In naj dodam še misel: nikoli nismo prestari. Za karkoli. Da doživimo svoje sanje, da jih dosanjamo – nikoli ni prepozno. To so dokazali tudi člani Buena Vista Social Club Orquestra in Omara Portuondo, ko njihova leta preprosto zbledijo v noč. Lahkotnost ostaja. Za večno.

Tekst: Darja Delavec
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.