Urbani razvrat na Hrvaškem – Hartera

Digitalism

Digitalism

Tvornica papirja, Rijeka/ Hrvaška
11.-12. 6. 2010
 
Prejšnji vikend se je v Rijeki odvijal že šesti festival urbane glasbe- Hartera. Festival je bil v preteklem letu proglašen za enega najboljših malih festivalov v Evropi. Z letošnjimi nastopajočimi je to tudi ponovno dokazal. Glavne zvezde festivala so bili: Digitalism, Erol Alkan, Klaxons, Fuck Buttons, Sleigh Bells, Atari Teenage Riot, Moderate…
 
Festival slovi po unikatno izdelanem konceptu, kjer se prepletata urbana glasbena in umetniška scena. Organizatorji so festivalsko dogajanje razvrstili na štiri odre. Poleg glavnega so se na prizorišču nahajali še Hartera hotel oder, ki je gostil letošnja odkritja glasbene svetovne scene in znane glasbenike hrvaške glasbene scene, Red Bull Music Academy Floor in Ambasada Gavioli ter Sirup Club floor.
 
V petek so dogajanje pričeli vsem dobro znani balkanski Dubioza kolektiv, energični dub/reagge/rock crossover band, ki je prava senzacija po nekdanjih republikah bivše Juge. Za njimi so nastopili nemški Atari Teenage Riot, ki so dodobra premešali obiskovalce na glavnem odru, saj je pevec v navalu navdušenja stopil med publiko in jo s svojo sick energijo spremenil v mosh pit. Ta elektro/punk band slovi po svojih čudaških nastopih in tudi tokrat je bilo tako. Sledili so jim SymbolOne, hrvaško irski elektro dvojec, ki postaja čedalje bolj zaželjeno ime na svetovni sceni. S SymbolOne se je večer prevesil v elektro norišnico v polnem pomenu. Zatem je nastopil Duke Dumont, ki je skupaj s SymbolOne odrolal nekaj komadov nato pa se spustil v svoj svet ustvarjanja, s katerim je množico »pripravil« na zvezdo večera Erola Alkana. Erol Alkan je član dvojca, v katerem se druži z Boys Noizom, ki je že leto poprej dokazal, da postaja velikan elektra, in to je tudi letos pokazal Erol Alkan. Tako, da skupaj ustvarjata udarni dvojec nuelektro scene. Poleg tega je drugi oder gostil zveneča imena kot so Fuck Buttons in Sleigh Bells, ki jih zaradi množice odličnih glasbenikov na glavnem odru ni bilo mogoče videti.
 
Sobotno dogajanje so odprli hrvaški Quassar, za njimi so nastopili prav tako hrvaški TBF, nato pa največji dolžniki lanskega festivala Klaxons, zaradi katerih so lani organizatorji vračali denar za vstopnice. Člani banda so bili opaženi že prejšnji dan, ko so se pomešali med obiskovalce in se družili s svojimi grupijkami in večer končali na glavnem odru poleg Erola Alkana. Svoj nastop so izpeljali do potankosti. Igrali so večino svojih hitov in predstavili tudi kar nekaj novih komadov. Sledili so jim Moderate, ki so s svoji harmonijo ritmov dodobra umirili poprej razgreto publiko, a nič zato, sledili so velikani elekra, Digitalism. Dvojec, ki je vedno pripravljen spraviti na noge nepregledne množice. S setom sta še enkrat več dokazala, da obvladata. Znova je bilo nemogoče spremljati dogajanje na vseh odrih, saj je glavni oder ponujal dobesedno preveč dobrega.
 
Festival je zagotovo ena svetlejših točk na zemljevidu festivalske Evrope in je znova dokaz, da lahko gosti katerokoli svetovno zvezdo. Postal je odrasel in se razvija v pravo smer. Počasi postaja en vodilnih urbanih festivalov v Evropi in tako naj tudi ostane.
 
 Tekst:Katja I.
Foto: Aljaž Novosel

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.