Uporniško kričanje starega Idola

t_mobile2010_14

Ljubljana / Hala Tivoli
24.06.2010
Vstopnina: 49 €

Hecno je iti na koncert Billyja Idola. Po eni strani gre za legendarnega rockerja, katerega uspešnice so kdaj slišali tudi tisti najbolj zagreti obiskovalci narodnozabavnih veselic, po drugi strani pa je Billy, no, že kar orenk star. Odnos večine obiskovalcev pred koncertom se je tako gibal nekje med »končno ga bom videl/a« in »no, pa ga pejmo pogledat, dokler je še med živimi«, veliko vprašanje pa je bilo ali se Billy s turnejo trudi le še dokončno izvleči dinarčke iz svojih starih fenov ali dejansko še vedno polnopravno spada na odre. Zdaj, ko je koncert za nami, se končni vtis nahaja nekje vmes med vsemi zgoraj naštetimi občutki in pričakovanji.

Poblajhani angleški punker, ki je pred dobrimi petindvajsetimi leti zažigal po celem svetu in vladal MTVju, je v obilju dobrih glasbenih dogodkov v Ljubljani v zadnjem času dokazal, da kljub letom še vedno zna držati tempo z mlajšimi, sodobnejšimi izvajalci. Pred napolnjeno Halo Tivoli je tradicionalno »izvrstnemu« ozvočenju navkljub odlično izvedel večino svojih največjih hitov, vmes pa med občinstvo metal podpisane papirnate krožnike/frizbije, bobnarske palice in trzalice, stiskal roke, rahlo bebčkasto mahal tribunam, predelal L.A. Woman v Slovenian Woman in nasploh dajal vtis, da uživa. Večinoma starejša publika mu je pri tem jedla iz roke in ubogljivo ploskala, na ves glas zahtevala »More, more, more!« ob komadu Rebel Yell, prižgala vžigalnike (no, mobilnike) za Sweet Sixteen in predvsem navdušeno vreščala, ko je dvignil majico in pokazal izklesan six-pack. Cel žur, skratka, in če bi naključni mimoidoči po pomoti zašel v dvorano, bi upravičeno pomislil, da ga je časovni stroj izvrgel nekje v letu 1983.

Billy »Fuckin’« Idolu je močno podporo med koncertom predstavljala tudi spremljevalna skupina, z mojstrskim kitaristom Steveom Stevensom na čelu. Drugi član tandema Idol-Stevens je dokazal, da je s svojo prezenco na odru povsem enakovreden Billyju in je z odličnimi kitarskimi vložki popestril marsikateri hit, White Wedding recimo z akustičnim uvodom. Svoje so držali tudi preostali spremljevalni člani, zlasti bobnar, skupaj pa so kot usklajena celota utrdili Billyjev nastop. Do tu skratka vse super, a kaj, ko se zatakne pri dolžini samega koncerta. Vključno z obveznim bisom komajda kako dobro uro in pol trajajoč špil za glasbenika s tako obsežno kariero zagotovo ni zadovoljiv, še zlasti ker je iz železnega repertoarja izpustil kar nekaj zelo znanih in pričakovanih komadov, na primer Cradle Of Love in Hot In The City, namesto njih pa vključil novejše oziroma manj znane komade kot sta Ready, Steady, Go! in King Rocker, na katere je imelo občinstvo opaznejše bolj mlačno reakcijo. Ob odsotnosti kakršnekoli predskupine, minimalističnem šovu in že omenjenih tehnično-organizacijskih pomanjkljivostih dvorane (za kar Billy sicer ni nič kriv, je pa vsekakor minus) je bila krepko zasoljena cena karte vsekakor neupravičena, zabave pa hitro prehitro konec. Povsem razumljivi so bili tako očitki najstniške mule, ki je med čakanjem na taxi ubogega fotra maltretirala, kako ji je lahko kupil petdeset evrov vredno karto za nekaj, česar je bilo takoj konec, »men pa nočš dt pol tolk za Dance Revelation na Gospodarcu.«

Zgornja situacija v bistvu ustrezno ponazarja pokoncertne vtise. Tisti, ki so na koncert prišli več ali manj iz radovednosti, so lahkih žepov in z grenkim priokusom rahlega natega odšli domov, tisti, ki na Billyja čakajo že petindvajset let, pa so pred njegovim avtobusom srečno potešeni počakali še, da se je prikazal iz dvorane in potalal avtograme. Billy Idol še vedno zna izrabiti mesto, ki ga trdno zaseda v srcih svojih dolgoletnih privržencev, vseeno pa se njegov položaj na odru enaindvajsetega stoletja nezadržno približuje h koncu. Dokler je še pri sebi, ga pa le ujemite na kakem izmed letošnjih poletnih festivalov.

Opomba: fotke so bile posnete na T-Mobile festivalu v Zagrebu

Tekst: Daniel Sheppard
Foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.