Pod masko elektronike

EC 3

Electronic Carnival, Gospodarsko razstavišče/Ljubljana, 29. maj 2010, Vstopnina: od 22 do 45 EUR, vzdušje: karnevalska masovka
 
 
Spet je prišel tisti čas v letu, ko smo si v imenu elektronske glasbe nadeli maske in se pridružili karnevalu. Prvi dve izvedbi Electonic Carnivala sta se odvijali na Štajerskem, tretja pa se je iz Maribora preselila v osrčje »dežele kurje« in okupirala gospodarsko razstavišče, ki je na dobri poti, da postane središče elektronskega dogajanja večjih razsežnosti, kot so bile nekoč hale celjskega sejmišča. Dobili smo maske, magijo karnevala in še marsikaj…
 
Karnevalska oz. glavna arena je gostila house in trance kombinacijo, ki so jo zastopali Tim Urbanya, Junior Jack & Kid Creme, Sander Van Doorn in Beltek. Tim Urbanya je konkretno otvoril plesišče, Junior Jack & Kid Creme pa sta postregla z odličnim house setom(najboljšim, kar smo jih slišali v živo izpod njunih prstov do sedaj), v katerega sta vpletla retrospektivo svojega opusa in jo začinila z globokimi basi ter prijetno dinamiko. Nato smo doživeli spektakel z imenom Carnival Madness, ki nas je tokrat v družbi impresivnih laserjev, fantastičnega nastopa dveh akrobatov in ostalih vizualnih poslastic v 30 minutah popeljal skozi zgodovino glasbe. Začeli smo s klasiko in slišali še predstavnike različnih zvrsti od popa, rocka, grunge-a in na koncu pristali pri najvidnejšem predstavniku slovenske elektornike-Umeku. Celotni performans je bil tako konceptualno, kot izvedbeno, prava paša za oči in ušesa! Sander Van Doorn je začel malce mlačno, a je kaj hitro močno udaril po trancersko. Uspel je najti krasno ravnotežje med dvigovanjem in spuščanjem nivoja energije, kar je pričaralo občutek »večkratnega orgazma« ob slišanem. Sam se je med setom povzpel na mizo in navdušeno pozdravil razgreto množico. Energija je očitno nadvse uspešno krožila med nami in njim. Proti koncu je popolnoma obnorel vse prisotne, ko je zavrtel Apologize od One Republic in The girl you lost to cocaine od Sie. Po takšnem zaključku Beltek res ni imel lahkega dela, začel je z zvokom srčnega utripa in Insomnio ter ves čas uspešno držal tempo vse do bridkega konca. Main arena je bila v vseh pogledih popolnoma zmagovalna!
 
Areno klasike, ki ji je kraljeval Oldies Goldies techno so otvorili Danza Macabra. Občutki glede tega nastopa so mešani, a fani so bili zagotovo več kot zadovoljeni. Bolj je množico prepričal Ian F., ki je začrtal malce drugačne smernice, ki jim je sledil tudi Marko Milosavljevič, kar je bilo presenečenje, saj smo vsi pričakovali Kobayo live(kar je bilo celo izpisano med Markovim nastopom). Uradna izjava organizatorja se glasi:« O nastopu Marka Milosavljeviča nemesto Kobaye nismo bili obveščeni do prihoda izvajalcev na prizorišče. O spremembi bi vas vsekakor obvestili vendar je informacija tudi do nas prišla prepozno. Pričakujemo tudi uradno razlago s strani njihovega managementa. O nastopu Marka Milosavljeviča nemesto Kobaye nismo bili obveščeni do prihoda izvajalcev na prizorišče. O spremembi bi vas vsekakor obvestili vendar je informacija tudi do nas prišla prepozno. Pričakujemo tudi uradno razlago s strani njihovega managementa.«, mi pa sporočamo, da nismo bili nič jezni, saj je tudi Marko odlično opravil svoje delo. Nasledil ga je soimenjak, katerega priimek je Nastić in naredil »totalni raztur«, zaradi katerega je dobesedno prikoval na plesišče vse zdajšnje in celo bivše techno navdušence. Enako velja tudi za Cristiana Varelo, za katerega so se pred nastopom pojavljali dvomi ali bo sploh sledil oldies goldies vodilu. Ni bilo bojazni, saj je z večnimi techno zimzelenčki iz vseh na plesišču uspešno izsrkal še zadnje atome energije. Techno del karnevala je torej zadovoljil sleherno techno dušo in vzbudil nostalgična občutja pri marsikomu, ki je »malce starejšega datuma«.
 
Open-air območje je v glavnem pomenilo pribežališče pred vročico(in vročino) notranjosti, a vseeno smo se radi kar malce zadržali v družbi DJ Kutnarja, Urosha, Erica Navarre ter Pana&Mystica, ki so odlično opravili svoje dolžnosti ter nas uspeli ohladiti ter marsikdaj tudi očarati s svojo glasbo.
 
Občutek pod masko je bil tudi tokrat fantastičen! Ne samo zaradi odličnega izbora gostov, Carnival Madness-a, impresivnih laserjev in vizualizacij temveč predvsem zaradi posebne energije, ki je bila prisotna na prav vseh dogodkih, ki jih je do sedaj ustvarila ekipa Tasteful events. Ker je bila tokrat menjana lokacija že tradicionalnega in nadvse uspešnega dogodka, smo bili malce skeptični, a so organizatorji dokazali, da lahko z vzdrževanjem standardov kakovosti povsem izničijo vplive lokacije. Presenetljivo je spet vse teklo, kot namazano. Nobenih težav na vhodih, presenetljivo hitra prodaja kuponov in delovanje šankov, redno vzdrževanje čistoče v sanitarijah, zelo prijazno osebje in kup drobnih malenkosti, ki se na koncu izkažejo za zelo pomembne. Zelo nam je všeč tudi, da organizatorji znajo prisluhniti in vzamejo vsako konstruktivno kritiko na znanje, zato komaj čakamo, da se elektronska karnevalska karavana vrne v naslednjem letu.
 
 
 
Tekst: Barbara P.
 
Foto: Nina Gumzej

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.