Peter Gabriel – Scratch My Back

Peter Gabriel – Scratch My Back

Peter Gabriel – Scratch My Back

2010, Real World Records / Dallas Records

Bila je nekoč skupina Genesis, ki je s svojo glasbo in scenskimi nastopi izstopala na takratni progresivni simfo rockovski glasbeni sceni v sedemdesetih letih. To je bilo obdobje, ko je glasba nastajala z razlogom. In člani skupine so imeli razloge, da so naredili nekaj ključnih albumov sedemdesetih let, ki še danes veljajo kot referenca rock glasbe (Foxtrot, The Lamb Lies Down On Broadway …). Skupina Genesis sicer obstaja še danes, vendar s tisto skupino iz sedemdesetih let, razen treh članov, nima veliko skupnega. Glasba je šla v druge, predvsem pop vode. Ključno je bilo leto 1977, ko je skupino zapustil eden njenih najvidnejših članov, pevec, tekstopisec in glavni avtor njihove glasbe in celotnega koncepta, Peter Gabriel. V naslednjih letih je Peter Gabriel s svojimi solističnimi albumi dokazoval svoje prepričanje, da je glasba nekaj, kar mora zadovoljiti predvsem dušo, ne pa toliko bančnega računa.

In Peter Gabriel se tega načela drži še danes. Zato so njegovi novi albumi vedno težko pričakovani in polni presenečenj. Svojo brezkompromisnost Gabriel dokazuje tudi na njegovem zadnjem albumu z naslovom Scratch My Back, na katerem je, na sebi značilen in predvsem nenavaden način, predelal dvanajst klasik rock glasbe. Skladbe kot so Heroes od David Bowiea, The Boy In The Bubble Paula Simona, Listening Wind Briana Ena, The Power Of The Heart Loua Reeda, Philadelphia od Neil Younga, če omenimo samo najbolj znane, je predelal na precej radikalen način. Določene skladbe so praktično neprepoznavne, zapete zgolj ob spremljavi klavirja, občasno simfoničnega orkestra. Gre za dokaj radikalen pristop do avtorskih skladb, ki je za Gabriela sicer dokaj običajen. Da pa se zgodba tu ne bi zaključila, je Gabriel dosegel, da bodo na naslednjem njegovem albumu ti isti avtorji interpretirali Gabrielove skladbe. Dokaj zanimiv koncept, ki si ga Gabriel seveda lahko privošči.

Plošča Scratch My Back Petra Gabriela je ob izidu naletela na sila različne odmeve poslušalstva in kritikov. In ob ključnih ploščah v zgodovini glasbe je bilo vedno tako. Ne trdim sicer, da gre v tem primeru za Gabrielovo ključno delo, zagotovo pa v današnjem obdobju prevladovanja instant glasbe in ostale kulture ponuja nekaj tistega, za kar so se v sedemdesetih zavzemali tudi Genesisi.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.