Nova porcija teme – Negura Bunget v Menzi pri koritu

Nova porcija teme - Negura Bunget v Menzi pri koritu

Nova porcija teme – Negura Bunget v Menzi pri koritu

Ljubljana / Menza pri koritu
28. 5. 2010
Vstopnina: 13 / 15 €

Metelkova mesto je znova gostila štiri skupine black metala. V Menzo pri koritu so prišli Negura Bunget iz Romunije, srbski The Stone in Madžari Neochrome. V sklopu turneje ob novem albumu Negure Bunget z naslovom Vîrstele Pãmîntului so nam dodelili dva datuma; enega v Ljubljani, drugega (dan kasneje) pa v Mariboru. V ljubljansko Menzo so povabili k sodelovanju še naše Dalkhu, ki so odprli koncert. Pa še to več kot debelo uro kasneje, kot je bilo načrtovano. Toda za zamudo je bila kriva nemška policija na meji, ki je bendom tri ure krajšala čas. 

Če pozabimo, da smo šele okoli desete zvečer šele lahko kupili karte in se okoli 22.30 končno odpravili na koncert, je bil začeten bend zelo dobro razpoložen. Dalkhu je slovenski black metal bend, ki ima za sabo že nekaj lepih nastopov, moramo pa priznati, da ta ni bil ravno eden boljših. Kljub vsemu so se zelo potrudili in vložili veliko energije, da bi pričarali temačno atmosfero. Vsem skupinam je sicer nagajal zvok. Naslednji po vrsti so nas mogoče kar malo presenetili The Stone. Srbi so na naših odrih že večkrat zganjali kaos in nemir in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Nefas je kot vedno skakal po odru in vabil ljudi k zmigovanju z glavo in skakanju. S seboj so pripeljali nekaj svojih navdušencev iz Srbije, ki so skrbeli za razgibano vzdušje v prvih vrstah. V začetku se je enemu izmed kitaristov strgala struna, ki jo je menjal kar med koncertom, toda so lahko v spremstvu ene kitare lahko zaključili skladbo brez prekinitve. Predvsem pa so dvignili na noge že kar malo utrujeno občinstvo, ki je kljub pozni uri nestrpno čakalo na romunski sekstet.

Obljubljali so nam nepozaben šov in koncert, tako da je bilo pričakovanje še toliko večje. Res so se nekaj čez polnoč pojavili na odru v značilnih oblačilih ter polnem odru raznoraznih inštrumentov. Od ksilofonov, posebnih bobnov in različnih tolkal so pričeli z ruženjem. Igrali so skladbe z novega albuma, katerega predstavljajo na turneji, postregli pa so nam tudi z nekaj starimi hiti kot na primer: A-Vint În Abis, Norilor, Hora soarelui in druge. Iz pesmi v pesem se je ustvarjala neverjetna atmosfera, ki je nekatere pripravila, da so z zaprtimi očmi plavali med psihadelično inštrumentalnimi notami. Vsekakor so izpolnili obljubljeno in naredili odličen šov, ter nas s svojimi plemenskimi glasbili spravili v trans.

Nastop so zaključili okoli druge ure zjutraj, celoten dogodek pa so zaokrožili madžarski Neochrome. Zaradi pozne ure in vrhunca, ki smo ga z Negure Bunget že doživeli, se je kar nekaj udeležencev napotilo domov, mednje pa spadam tudi sam.

Žiga Fajdiga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.