Na elektroniko v deželov volkov – Urban Art Forms 2010

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avstrija / Wiesen
03. – 06. 06. 2010

Festivalsko sezono bolj elektronske narave, kot je že nekaj let v navadi, odpira Urban Art Forms na prizorišču "Dežela volkov" pri mali vasici po imenu Wiesen kakih 50 kilometrov južno od Dunaja. Tja nas običajno zvabi pester in barvit program – line-up vsako leto preseneča z svetovno znamimi imeni iz drum’n’bass, psy trance in tudi bolj komercialne elektronike.

Vreme nam je bilo ob našem prihodu v petek zvečer naklonjeno, žal pa je četrtkovo deževje dodobra razmočilo podlago in najboljši prijatelji mnogih obiskovalcev so postali gumijasti škornji do kolen. V gozdičku smo si postavili šotor in se s pivom v rokah zatopili v "Survival kit" – do minute natančno spisan program izvajalcev na letos kar šestih odrih (Main, Drum’n’bass, Trance, Red Bull Academy, After party stage in pa ekstra mala kupola z bolj house usmerjeno tematiko).

V petek smo svoja ušesa najprej nastavili Digitalismu, kasneje so glavni oder zavzeli možje in dekleta s kvadratastimi glavami, ki so v 15 minutah takorekoč uprizorili nekakšno uradno dobrodošlico obiskovalcem ter vmiksali nekaj hitov iz legendarnih kompilacij Mayday. Za njimi pa je nastopil glavni "headliner" David Guetta, za katerega pa kritiko težko podam saj nisem ravno oboževalec tovrstnih 4×4 počasnel, a po odzivih v publiki sem bil v manjšini.

Izpred glavnega odra smo se raje umaknili oziroma odšli na našo najljubšo lokacijo – drum’n’bass areno, kjer je termin z Guetto delil velikan bobna in basa Roni Size. Šokiral pa je s presenetljivo slabim nastopom, obupnim miksanjem, vsepreveč "pull up" vložkov in vsepreveč dolgočasnimi hiti. Komajda slišni aplavz na koncu je razočaranje potrdil. Za njim je kontrole prevzel DJ Fresh, ki pa je atmosfero zvišal na pravi nivo in narisal nasmeh na nabito polno areno. Za odmor od zlomljenke smo si privoščili psy trance velikane Infected Mushroom, ki so v live različici svojega nastopa odigrali svoje hite in kvalitetno pretresli psytrance cirkuški šotor in za moje pojme upravičili sloves 12. mesta na DJ top 100 lestvici. Za njimi pa zopet na kratek sprehod do drum’n’bass aprene. Tam pa vnovič množica obrazov z nasmeški, ki pa se niso izbrisali do jutranjih ur, čeprav so vibracije postajale vse bolj temačne in agresivne. Lep gradient so zgradili Noisa, Ed Rush & Optical, Phace in naposled zlobni nemški premaknjenec z zlatim zobovjem Panacea, ki je z mešanico hardcora in rafala bobnov vztrajal do 9. ure zjutraj, ko nas je utrujene v šotore pospremilo žgoče sonce.

Od naslednjega dneva smo največ pričakovali od enega izmed stvarnikov dubstepa in trenutno enga najpopularnejših izvajalcev te zvrsti po imenu Benga. Nastop se je dogodil na premajhnem Red Bull Academy odru in preko prve negotovosti postregel s pravo evforijo in z vibracijami tam nekje 6 po Richterju, ki bi za še večjo rušilno moč vsekakor potrebovale malce boljše ozvočenje. V soboto smo se posladkali še z John B-jem, ki je z mikrofonom vse prepogosto vabil na svojo spletno stran, a se odolžil s sem pa tja kakšnim kislinskim zavaljenim dubstep priboljškom, za njim pa je v svoji klasični maniri napadel še Spor. Naj naštejem še nekaj omembe vrednih nastopajočih, ki pa smo jih zamudili: Sven Vath, Carl Cox, Subfocus, Hazard, Original Sin in še mnogo drugih, edini slovenski nastop pa je pripadel trance DJ-ki Gaby.

Potrebno je omeniti še odlične vizualizacije, ki so jih letos premierno v večini izvajali ogromni zasloni iz LED diod in pa odličen zvok, ki krasi tako glavni oder kot tudi boben in bas areno, na kateri so organizatorji uslišali lanskoletne pobožne želje in glasnosti dvignili na željen nivo.

Vsem ljubiteljem elektronike tako obisk Urban Art Forms festivala naslednje leto lahko zopet toplo priporočim, saj gre v naši bližini za enega najkvalitetnejših in najbarvitejših tovrstnih dogodkov.

Tekst in foto: Andrej Eržen & Jošt Gantar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.