Gotan Project ponovno v Križankah

Gotan Project ponovno v Križankah

Gotan Project ponovno v Križankah

Ljubljana / Križanke
27.06.2010
Vstopnina: 45 / 55 €

Verjetno ni veliko navdušencev skupine Gotan Project, ki jih ne bi že videli pred tremi leti, a, verjemite mi, obstajajo. Oz. obstajamo. A tudi mi smo prišli na vrsto, Gotan Project so se v nedeljo vrnili na oder Križank.

Nekaj po deveti so zasvetile luči v petih okrasnih bobnih, vsak opremljen s svetlečo črko, skupaj pa so oddajali fotone, ki so se v človeškemu umu oblikovali v besedo tango. Dvoma torej ni bilo nobenega, obetal se nam je tango spektakel. Šesterica je obvladovala zanimivo bero inštrumentov, za najbolj presunljive zvoke je skrbel pri tangu obvezni bandoneón. Sedma na odru je bila nepogrešljiva pevka. Gotan Project so ene izmed tistih skupin, ki so uspele zaradi enkratne fuzije tradicionalnih glasb, v njihovem primeru tanga, s sodobnimi elektronskimi ritmi. In prav ti ritmi, ki so sicer prihajali iz kar nekaj raznoraznih elektronskih napravic, vnašajo v glasbo še dodaten naboj.

Na koncertu smo videli presek desetletnega ustvarjanja, s precejšnjim poudarkom na ravnokar izdanem albumu Tango 3.0. Skladbe kot so Rayuela, Tu Misterio, Desilusión in Panamericana so se prepletale z nekaterimi hiti starejših verzij tanga, ekstaza se je seveda zgodila ob komadu Santa María (del Buen Ayre). Vzdihi, cepetanja in vsesplošna vznesenost. Predstavili so tudi nekaj novega, še ne objavljenega materiala. Kar glasbeno niso pokrili telesno prisotni, so nadomestile vizualizacije. Ob sedmerici sta, poleg še nekaterih drugih, nastopila tudi na veliko belo platno projicirana reperja in odpela vokala v Mi Confesión.

Koncert je seveda trajal premalo časa, a to ni glas otroka, ki hoče več ugodja. Skupina se je prvič priklonila komaj dobro uro po začetku koncerta. Publika je zahtevala bis in z intenzivnim ploskanjem celo podaljšala nastop za kakšne pol ure. Križanke so bile pričakovano polne, a ne zapolnjene, vzdušje pa pričakovano dobro, a morda le ne dovolj spektakularno.

Tjaša Janovljak

 

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.