Gotan Project – Tango 3.0

Gotan Project – Tango 3.0

Gotan Project – Tango 3.0

2010, ¡Ya basta! Records

Francoskio-argentinski-švicarski trio glasbenikov, znanih kot Gotan Project, je pred slabim desetletjem s svojo fuzijo klasičnega argentinskega tanga in elektronskih dub beatov povzročil odobravajoče povzdignjene obrvi po svetu, s svojim zelo uspešnim prvencem La Revancha del Tango oziroma Maščevanje tanga pa so zopet ponesli tango med širšo publiko. Zdaj se vračajo s tretjim albumom, preprosto poimenovanim Tango 3.0, v sklopu promocijske turneje pa se bodo s svojim dodelanim živim nastopom 27. junija zopet ustavili tudi v ljubljanskih Križankah.

Tango 3.0 po eni strani prinaša točno tisto, kar se od njega pričakuje. Fetišistično obojestransko povsem črn plošček vsebuje enajst primerkov izjemno poslušljive združitve elektronskih podlag in prefinjenih tango melodij, ob katerih bodo še tako levonoge osebke zasrbeli podplati. V primerjavi s prvencem je Tango 3.0 sicer mirnejši, zlasti zavoljo bolj umirjenih beatov, vseeno pa mu ne manjka za tango značilne strasti, ki poslušalca prestavi v temačno, soparno sobico, s partnerjem za ples ali morda za kaj več. Po drugi strani pa so Gotan Project znova dokazali, da obvladajo svoj posel in nadgradili svoje prejšnje delo. Resda v splošnem ne gre za neke bistvene odklone od pričakovanega, vseeno pa je vseeno dobro slišati, da trio ne sedi na preteklih lovorikah in se trudi popestriti svojo glasbo. Vključitve vplivov drugih žanrov, na primer jazza v uvodnem Tango Square ali pinkpanterjevsko podloženega De Hombre a Hombre so sicer povsem všečne, vendar pa kot logično nadaljevanje prvih dveh plošč ne ravno presenetljive. Toliko bolj nepričakovana pa je vključitev otroškega pevskega zbora v Rayuelo, da vključitve posnetka argentinskega komentatorja slovitega drugega gola Diega Maradone na nogometni tekmi Argentine z Anglijo na svetovnem prvenstvu leta 1986 v skladbo niti ne omenjam. Že res, da je tako pri nogometu kot pri tangu prisotna velika mera strasti, a vseeno si ne bi mislil, da bo skladba La Gloria tako dobro izpadla.

Kakorkoli že, poklon nogometu ob prihajajočem poletnem dogajanju zagotovo ne more škoditi, Gotan Project pa so zopet ustvarili tango za moderne časa, ki bo zadovoljil tako zahtevnejše privržence te glasbe in plesa kot tudi novince v zvrsti. Zadnji tango v Parizu zagotovo še ni bil odplesan.

Daniel Sheppard

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.