Glasbena pravljica s Thievery Corporation

thievery_corporation 01

Avstrija / Dunaj / Gasometer
2. 6. 2010
Vstopnina: 27 €
V sredo, 2. junija, je dež na žalost preprečil, da bi se napovedan koncert washingtonskega dvojca na Dunaju odvil na prostem, v prijetnem okolju dunajske Arene. Prestavitev v koncertno dvorano stavbe Gasometer je bila malce slaba novica, a takoj po uvodnih taktih je to postalo nepomembno. Roba Garzo, Erica Hiltona in njun koncertni bend je pod odrom pričakala polna dvorana, že dodobra pripravljena na razvajanje ušesnih kanalov.
Uvodni komad je prišel iz najnovejšega studijskega izdelka z naslovom Radio Retaliation (2008), na katerem duo nadaljuje s svojim preizkušenim globaliziranim zvokom, ki ga je svetu predstavil v drugi polovici 90. let in izhaja iz downtempo variacij, spoprijateljenimi z brazilskimi, indijskimi, arabskimi in jamajškimi zvoki.
Že na začetku se je izrazilo to, da se Rob in Eric bolje počutita v varnem zavetju svojih mešalk oz. klaviatur, medtem ko so ostali glasbeniki tisti, ki predstavljajo njun medij. V nadaljevanju se je tako zazdelo, kot da predstavljata lutkarja, ki upravljata z nitmi svojih marionet. Pripravila sta sicer svojevrstno pravljico. Na odru so se iz pesmi v pesem zvrstili vokalistke in vokalisti, ki jih poznamo iz njihovih prejšnjih albumov, le da smo tokrat lahko te domače glasove izenačili z ljudmi iz mesa in krvi. Štiri energične pevke in štirje pevci so prispevali k temu, da se je ob značilnih organskih podlagah zdelo, kot da v polsnu plavamo v sanjsko deželo, kjer nas bodo v svoje roke sprejeli liki iz pravljic.
A v več kot dveurnem koncertu do sanj, do morebitnega presežka, nismo prišli. Thievery Corporation so nam servirali to, kar smo poznali in pričakovali, niso pa nas privedli do neznane dežele, ki bi nam zamajala tla pod nogami. In glasbeniki so bili še vedno marionete, ne pa suvereni, ki bi nam brez omejitev podali celotno zgodbo, ki jo verjetno poznajo.
Kljub vsemu je bilo izredno čarobno slišati pravljico Thievery Corporation v živi izvedbi, ne le z zvočnikov domače zvočne naprave, kar je očitno cenila tudi ostala publika, saj je nastop nagradil z dolgima aplavzoma, ki sta prinesla še dodatni drugi bis.
Tekst: M. Ajkula
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.