Broken Lock – Want To Exit This Ergastulum?

Broken Lock - Want To Exit This Ergastulum?

Broken Lock – Want To Exit This Ergastulum?

2009, Založba Radia Študent

Najbolje, da že kar takoj razjasnimo, kaj zaboga je ergastulum in zakaj bi kdo hotel iti iz njega. Obskurna beseda latinskega izvora, ob kateri se zatakne še vsevedni in vsemogočni Wikipedii, je v starorimskih časih namreč označevala delavnice, v katere so zlobni Rimljani priklenili svoje sužnje. Zdaj veste.

Pod metaforičnim, prikrito družbenokritičnim naslovom se skriva tretja plošča belokranjskega kvarteta Broken Lock, ki bi jo okvirno lahko popredalčkali pod trši stoner rock. Čeprav glavno gonilo plošče predstavljajo trše, distorzirane kitare, se fantje s pomočjo lahkotnejših kitarskih melodij in poskakujočih basovskih linij vseeno znebijo verig žanrskega ergastuluma (heh, kdo pravi, da se izraza ne da uporabiti v običajnem stavku?), spet drugič pa s konkretnejšim nažiganjem ob jeznem kričanju zaplujejo v (še) temačnejše, tako rekoč alt-metal vode. Tovrstni izvenžanrski izleti delujejo osvežujoče, prehode med raznolikimi deli, ki se napajajo iz medsebojnega nasprotovanja, pa vodi in povezuje tesnobno lirični vokal, ki na že večplastno instrumentalno osnovo doda svoj lasten pečat. Vsem pa je v podporo razsekana ritem podlaga, ki prav tako svojevrstno zaznamuje ploščo.

Končni, produkcijsko dovršeni rezultat poslušalca postavi v otožno, utesnjeno ječo, ki jo dodela tematsko šlepanje na kritično obravnavanje aktualnega svetovnega družbenega redu oziroma sužnjelastniškega kapitalizma in globalne krize, v kateri se nahajamo.

Čeprav je Want To Exit This Ergastulum? vsekakor inovativen izdelek, pa se proti zaključku plošče poslušalec vseeno ne more znebiti občutka določene enoličnosti. Posameznim komadom namreč rahlo primanjkuje lastne identitete, predvsem na račun lomljenih ritmov, ki povzročajo prelivanje ene pesmi v drugo, kar na ravni plošče tvori razmeroma razvlečeno celoto. Ob prevzemajoči temačnosti tako po koncu plošče resnično pride do občutka olajšanja ob izhodu iz ergastuluma (kdo ve, morda celo načrtno), vsekakor pa gre za dobro ploščo, ki si jo bodo privrženci mračnejših predelov človeškega uma zavrteli z užitkom.

Daniel Sheppard

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.