Balkanski melos v preobleki – Kultur Shock na Metelkovi

gala_hala_Kultur_Shock001_jun2010

Kultur Shock, Boom Boom Kid
torek, 29. 6. 2010
Metelkova, Ljubljana
Začelo se je poletje in z njim sezona open-air koncertov na Metelkovi. V torek zvečer sta se na dvorišču za Gala Halo predstavila dva benda, argentinski Boom Boom Kid in ameriški Kultur Shock.
 
Na oder so malce po deveti prvi stopili južnoameriški gostje. Boom Boom Kid so se pri nas oglasili ad-hoc in ne prvič, v Evropi pa se trenutno mudijo na poletni turneji. Gre za skupino, ki na unikaten način meša punk rock z latinskim melosom, naslavlja pa teme, kot so tradicionalne razlike med spoloma, vegetarijanstvo, nasilje in ljubezen. Njihov sicer zanimiv nastop se je pred maloštevilno publiko precej hitro zaključil.
 
Takoj ko so se po kratkem premoru z odra zaslišali prvi takti kulturshockovcev, se je prijetno napolnilo tudi koncertno prizorišče. Kultur Shock so v Sloveniji stari znanci in že to poletje jih lahko ujamete (najmanj) še v  Mariboru, Kranju in v Metliki. Gre za skupino iz Seattla, ki svoj stil glasbe označuje s ciganskim punkom – rock, punk in metal glasbo člani na zanimiv način kombinirajo s t.i. balkanom. Korenine tega glasbenega koncepta gre deloma iskati v zgodovini frontmana skupine, Srđana Jevđevića – Gina, rojenega v Sarajevu, ki je v svet zabavljaštva stopil pri 16-ih letih in se na svoji glasbeni poti proslavil kot šlager pevec dvakrat z zlato ploščo nagrajene skupine Gino Banana, deloma pa tudi v etnični pestrosti članov in pogostih fluktuacijah. Ob začetkih sredi 90-ih sta KS do prve pogodbe z založbo pomagala tudi K. Novoselić (Nirvana) in J. Biafra (Dead Kennedys), oba navdušena nad zvokom, bojda rojenim popolnoma spontano, na jam sessionu.
Nad zvokom je bilo v torek navdušeno tudi poslušalstvo, ki je ob melodijah veselo poskakovalo in ob koncu pesmi navdušeno aplavdiralo bendu, ki v vsak nastop vloži vso svojo energijo, kajti "prav vsak nastop bi bil lahko zadnji."
Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.