Srečna prihodnost s Srečno mladino

SrecnaMladina_250510_02

Ljubljana / Letni oder Gala hale
25.05.2010
Vstopnina: 10 / 13 €

V zadnjem mesecu ali dveh se je po mestnih ulicah zopet začel pojavljati dobro znani logotip Srečne mladine, ki je napovedoval povratek te kultne slovenske skupine, na naši sceni prisotne tako rekoč že od leta nič. Srečneži so zavoljo daljše, petletne odsotnosti sicer že kar malo zbledeli iz spomina, zato je ob najavi nove plate vsekakor veljalo zastriči z ušesi in iti pogledati, kakšen tenstan krumpir so pripravili tokrat.

Promocijski koncert …PA SREČNO V PRIHODNOSTI!« ob izidu istoimenske plošče se je zgodil na dan, ko se je v Srečni federativni republiki Jugoslaviji praznoval rojstni dan tovariša Tita oziroma dan mladosti in se je, kot pravi vsevedna Wikipedia, »prepevalo in recitiralo«. Vsekakor pohvala Srečni mladini za izvrstno promocijsko finto, kot nalašč pa je ustrežljivo sodelovalo tudi vreme in razgnalo sive oblake. Sedeč pred letnim odrom Gala hale v toplem majskem večeru, čakajoč na koncert s pivcem v roki se je optimističen naslov koncerta vsekakor zdel še kako primeren. Kake četrt ure po deveti so na oder brez velikega pompa stopili Srečneži, pozdravili »pregledno število« zbranih in začeli s predstavitvijo novega materiala. Njihova neomejena zmes jazza in funk rocka, podkrepljenega s tršimi vmesnimi metalskimi ali punkovskimi nažigi kljub izgubi saksofonista je še vedno izjemno všečna, v umirjenem soju reflektorjev pa se je v otožnejšem uvodu čutile Radioheadaste vplive. No, v nadaljevanju so začeli delovati vedno bolj jezno, v besedilih parkrat udarili čez razvrednoten sistem in agresivno nažgali na kitaro, preden so se ob funky basovski liniji spustili v bolj jazzovske vode in prepevali o kotaleči se snežni kepi, prihajajočemu poletju navkljub.

Kljub promocijski naravnanosti koncerta je skupina nekje na sredini začela vpletati še komade iz bližnje in daljne preteklosti, npr. Zlati tuš, T.t.r., t.t.r., t.t.r., Nepravda in Simpatico, tako da so na svoj račun prišli tudi najzvestejši privrženci. Pri Pop – muzik je dežurni vokalist sicer na začetku precej zafušal, vendar se je hitro popravil in uspešno speljal hitič do konca. Celoten koncert so Srečneži izvedli dobro in videlo se je, da uživajo v igranju – še zlasti glavni vokalist je z vihravim kitarjenjem dajal vtis, da je v povsem svojem svetu. Morda je tudi zato z izjemo kakšne zahvale izostalo kakršnokoli komuniciranje s publiko, ki se je tako bolj razživela šele proti koncu.

Kakorkoli že, slabi dve uri trajajoče intimno glasbeno potovanje s Srečneži se je po obveznem bisu končalo z umirjeno instrumentalno uspavanko, prisotne pa pustilo zadovoljne in, da, srečne. Pa srečno v prihodnosti tudi Srečni mladini!

Tekst: Daniel Sheppard
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.