Kataman napoveduje Xiu Xiu

Kataman napoveduje Xiu Xiu

Kataman napoveduje Xiu Xiu

Kataman Glasbena Akcija po krajšem premoru nadaljuje s pestritvijo koncertne ponudbe v Ljubljani. Na čelo Katamanove družine in koncertne serije LINK stopa promoterski tandem Brat & Sestra, ki se je v zadnjih letih izkazal z vodenjem odličnega programa v enem izmed metelkovskih klubov. Prva akcija nove naveze je že dolgo napovedovani koncert art-pop dua XIU XIU, ki ga sekcija Brat & Sestra pripravlja v sodelovanju s Kinom Šiška in Buba Booking.

Po eksplozivni koncertni predstavi benda Deerhoof prihaja k nam še en koncertni biser ameriške neodvisne glasbene scene iz ene največjih indie založb Kill Rock Stars, katere zaščitni znak so tudi Gossip, Bikini Kill, Stereo Total…: Xiu Xiu!

Xiu Xiu je eksperimentalna art pop zasedba, ki se po petih letih zopet vrača v Ljubljano in sicer z albumom Dear God, I Hate Myself, tokrat s še bolj odbitimi, ostrimi ter brutalnimi besedili svojega pevca Jamieja Stewarta. Briljantni in razburljivi kot vedno, z vrsto konfrontacijske nedotakljive intimnosti. Skupino sta leta 2000 formirala Cory McCulloch in Jamie Stewart, ime pa sta si izposodila iz filma Xiu Xiu: The Sent Down Girl režiserke Joan Chen.

Ustvarjanje kalifornijske zasedbe Xiu Xiu zaznamujeta eksperimentalen pristop k pop in rock glasbi, ki se v veliki meri opira na različne žanre, vključno s post punkom, synthpopom, noisom, technom, azijsko udarno in sodobno klasično in ljudsko glasbo. Intimna in brezkompromisna besedila pevca Jamieja Stewarta pa pripovedujejo o obupu, stanjih čustvene izpraznjenosti in drugih temnih občutjih. Kar se tiče sodobnega post punka, ga Xiu Xiu postavljajo na glavo s čudnimi rezi v glasbi, instrumentalnimi orkestracijami in nepričakovanimi aranžmaji. Imajo veliko skupnih točk s kolegi Deerhoof, vsaj kar se tiče sprevračanja splošno sprejetih pop vzorcev v kaotičen, a dostikrat všečen koktajl.

Album Dear God, I Hate Myself je briljantna gothic pop stvaritev z novo stalno članico Angelo Seo (klavir, klavijature, bobensko programiranje) in s Chesom Smithom (John Zorn, Terry Riley, Marc Ribot, Secret Chiefs 3) ter je v celoti sproduciran izpod prstov frontmana Jamieja Stewarta in Grega Saunierja (bobnar/klaviaturist divjih Deerhoof).

Xiu Xiu slovijo po intenzivnih, virtuoznih nastopih, obarvanih v spektru od akustičnih do elektronski barv, s katerimi nas prepričajo, da je tudi pop lahko umetnost. Pop, ki nas izziva, da pogledamo globoko v svojo čustveno plat osebnosti in razkrijemo nedotakljivo intimnost našega časa.

Naj še kot zanimivost povemo, da so Xiu Xiu točno mesec dni pred ljubljanskim nastopom na Donaufestu v avstrijskem Kremsu z Deerhoof zaigrali celotni kultni album Unknown Pleasures skupine Joy Division.

sobota, 29. maj 10 ob 21.00, KINO ŠIŠKA
XIU XIU (Kill Rock Stars/ZDA)

Vrata: 21.00, koncert: 22.00
Vstopnina: 10 eur, na dan koncerta 13 eur
Predprodaja: vsa prodajna mesta Eventim-a, internetna prodaja: www.eventim.si

Povezave:
http://www.xiuxiu.org
http://pitchfork.com/news/37780-deerhoof-and-xiu-xiu-to-cover-joy-divisons-iunknown-pleasuresi/
http://www.myspace.com/xiuxiuforlife
http://killrockstars.com/
http://www.kinosiska.si/
http://www.kataman.org

Povezani članki:

Značke: