Crazed Farmers – Far MA

Crazed Farmers - Far MA

Crazed Farmers – Far MA

2009, Založba Radia Študent

Moram priznati, da sem osebno pristaš klasično zgrajenih skladb, ne glede na zvrst. Saj veste, nekakšen uvod, glavni deli presekani z refreni, zaključek. Vtakni vmes še kakšno fino solažo, pa sem srečen. Ne rečem, vsake toliko se čisto priležejo kaotične kompozicije bendov a la Mars Volta, v splošnem gledano pa imam v glasbi raje določeno mero predvidljivosti. Zato me je toliko bolj pozitivno presenetila plošča Crazed Farmers, ki so jih pri nakupu SSKJ-ja očitno fino nategnili, saj gesla »predvidljivost« v njihovih izvodih zagotovo ni.

Šesterica ponorelih kmetov, ki so se v naše kraje bojda vrnili iz daljnega leta 3542, na svoji tretji plošči nudi kaotično, neukročeno mešanico vseh možnih glasbil in žanrov, temeljni punk rockovski okvir, iz katerega črpa navdih, pa potisne onkraj mej prepoznavnosti. kot rečeno, predvidljivost na Far MI ni na sporedu – poslušalec nikoli ne ve, kdaj bodo kitarsko distorzijo presekale fanfare trobente in poplesujoče orglice, kdaj bo počasi deklamirajoči vokal začel poblaznelo kričati ali kdaj bo punkersko divjanje preraslo v jazzovsko poigravanje s klavirjem. Raztresena, shizofrena zmes, ki šviga v vse možne smeri, z enega ekstrema v drugega, bi se kaj hitro lahko sprevrgla v neprebavljivo zmešnjavo brez repa in glave, a Crazed Farmers jo obvladajo od začetka do konca.

Far MA na trenutke spominja na stare mačke Dead Kennedyse, spet drugič na domače Niete, predvsem po zaslugi novega starega vokalista, ki uspešno krmari med precej absurdnimi slovenskimi in angleškimi besedili. Podkrepljen z umazanimi kitarami, funkovskim basom, divjajočimi bobni in kopico drugih instrumentov uspe pričarati vzdušje zakajene garaže, kjer še neuveljavljeni rockerji s čikom v gobcu in pirom na ojačevalcu improvizirano nažigajo zavoljo nažiganja samega.

Poleg odličnega enajst minut dolgega instrumentalnega jam-a Impro Four ploščo sestavlja sedemnajst kratkih, v povprečju kaki dve minuti dolgih komadov, ki ločeno resda delujejo precej zmedeno, toda skupaj vzeto Far MA predstavlja uživantsko zaokroženo celoto. Vsekakor ne gre za lahko poslušljivo ploščo, Crazed Farmers pa si mainstream uspeha s takšnim glasbenim izrazom ne morejo obetati, vendar je vsakdo, ki je Far MI kljub zahtevnosti pripravljen dati priložnost, nagrajen s konkretnim šusom hrupnega, prvinskega rocka. Zaskrbljujoče je le, da bo leta 3542 svet očitno konfuzna zmeda, v kateri bodo red narekovale orglice.

Daniel Sheppard

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.