V pričakovanju poletja s Hladnim pivom

HladnoPivo_080410_02

Ljubljana / Kino Šiška
08.04.2010
Vstopnina: 15 / 18 €

Že kar nekaj časa je minilo, odkar je v Ljubljani nazadnje razgrajalo Hladno pivo, po mnenju mnogih najboljša hrvaška rock skupina zadnjih dveh desetletij. Uigrana šesterica je svojo značilen stil zabavljaškega punk-a v prestolnici nazadnje predstavljala kako leto in pol nazaj, v okviru turneje ob svojem dvajsetem rojstnem dnevu, tokrat pa so kar tako, bez razloga, kot je kasneje med koncertom povedal pevec Mile, prvič obiskali Kino Šiška.

Čeprav je ob čakanju na koncert zgledalo, da bo obiskanost precej slaba, se je ob uvodnih taktih Couvert-a glavna dvorana hitro napolnila. V poletnih kratkohlačnih opravah (no, z izjemo klaviaturista Dedata, ki je okoli šetal v bizarni svetlo zeleni Paul Frank pižami) so Hladnopivci nemudoma začeli z nažiganjem in takoj je postalo jasno, da je Katedrala polna pravih fenov, saj je občinstvo že od začetka na ves glas prepevalo na Kaže stari šta nam fali. Ob količini hitov, ki jih je tekom let nabralo Hladno pivo, niti ni presenetljivo, da so prisotni neprestano zračili glasilke do konca koncerta.

Po hitri kombinaciji Ne volim te in Nema više z albuma Desetka je Mile prvič pozdravil publiko in najavil Teško je ful biti kul, med katerim je vlogo Eda Maajke prevzel trobentač Stipe, ki je z rastrskimi očali na nosu zajebantsko odrepal del pesmi, nato pa je sledil Halidu Bešliću in balkanskim mafijašem posvečeni Bačkizagre stuhpa šeja. Po Carstvo pasea se je za dva komada skupini na violončelu pridružil »man-in-white« Stanko, ki je na oder prišel še parkrat kasneje in z vihrajočimi lasmi ob besnem nažiganju na čelo ob bliskajoči svetlobi uspešno posnemal kakega člana finske Apocalyptice.

Ko je Stanko odšel z odra in je bend udaril z Debelim, se je bolj prebudila tudi publika, ki je do tedaj bolj ali manj statično poskakovala na mestu, ob Debelem in z orglicami podprtim Biološkim satom pa se je v prvih vrstah začelo divje moshanje, ki je s krajšimi premori trajalo do zaključka koncerta. Po Biološkem satu se je dogajanje z Ranjeni i ludi malo umirilo, vendar je Mile kmalu zatem najavil komad, ki po njegovih besedah zažge kjerkoli in kadarkoli ga igrajo – Pjevajte nešto ljubavno – in občinstvo se je res huronsko odzvalo. Pred Zimmer frei je sledil poziv, naj hodimo na hrvaško obalo, da jim pomagamo iz recesije. Zatem so se zvrstili še Ljetni hit, Konobar, Dobri prijatelji in še kaj vmes, preden se je po tujejezični lekciji legendarnega Für immer Punk in Circle glavni del koncerta zaključil z Nije sve tako sivo.

Še preden je skupina dobro odšla dol, se je že začelo glasno topotanje in vzklikanje, tako da so se po hitrem postopku vrnili na oder i odigrali Superman-a, Samo za taj osječaj ter Pitala si me, preden so znova odšli. In se na zahtevo občinstva znova vrnili ter sprva zaigrali Motor, komad, ki ga ne igrajo velikokrat, nato pa še Soundtrack za život, Srećo in Planeta, preden so se priklonili in se dokončno poslovili.

Šlo je tako za dober dveurni koncert izkušenih muzičarjev, ki so od sebe dali pravo mero energije in dobre volje, tako da so na koncu vsi šli zadovoljni domov. Kljub dobremu izboru pesmi, ki je povzel vrhunce bogate kariere Hladnega piva, pa bi bil počasi vseeno že čas, da začnejo predstavljati kak nov material. Glede na dosedanje izkušnje se jim vsekakor ni treba bati, da ga bodo njihovi privrženci spljuvali.

Tekst: Daniel Sheppard
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.