Na odpravi zelenega funka z Ali Enom

Na odpravi zelenega funka z Ali Enom

Na odpravi zelenega funka z Ali Enom

Ljubljana / Orto bar
09.04.2010
Vstopnina: 15 €

Po uspešni lanskoletni povratni turneji se je v okviru tradicionalnega Orto Festa v Ljubljano vrnil Dalaj Eegol oziroma umetnik, nekoč poznan kot Ali En, podkrepljen s petčlanskim bendom. Vsi, ki so njegove koncerte lani zamudili, so tako dobili še eno priložnost za poslušanje najvplivnejše staroste slovenske rap scene v živo.

S polurno zamudo so okoli pol enajstih eden za drugim na oder prihajali člani podpornega benda in igrali, dokler se jim ni kot zadnji pridružil v opičjo masko odeti Dalaj, parkrat zverinsko zavreščal in Odprava zelenega funka se je začela. Že od začetka je postalo jasno, da je Dalajova glasba ob podpori live benda veliko bolj trda, kot na ploščah, vse skupaj pa je izpadlo kot všečna zmes funka in rapa ob bolj rockerski podlagi. Ravno prav za oder Orto bara, skratka.

Po Odpravi je sledilo dobro znano pljuvanje po domači glasbeni Levi sceni, na koncu dopolnjeni z instrumentalno solažo. Dalaj je nato spet nadel opičjo masko in z vreščanjem uvedel Tarzana, nato pa je udaril z legendarnim vulgarnim Stremetzsky-jem, ob katerem se je občinstvo dokončno prebudilo, tako da Dalaj ni bil več edini, ki je skakljal naokoli. Preden je sledil Vrž me na planet je ekološko ozaveščeni raper zbrane pozval k udeležbi v vseslovenski čistilni akciji 17. aprila, po Planetu pa je opravičil izostanek Klemna Klemna in sam izvedel celotni V mestu nekaj dogaja. Nato je na navdušenje zbranih postregel s kratko interpretacijo trenutnega internetnega hita, Kuća poso (za vse, ki še ne poznate tega vrhunskega primerka balkansko-ameriške videoprodukcije, le kliknite na povezavo), potem pa se malo zresnil z U-tripom mladosti. Drogeraško tematiko je nadaljeval s hašišarskima himnama, Zadeta si lepa Ljubljana in Hašiš-om, med katerima je po dvorani metal Ziggi rizle, prisotni pa so končno zapolnili praznino pred odrom, tako da je vsesplošno rajanje dobilo poln zagon. Po Čudni poti je bil na vrsti novejši izdelek Sazas Sax, v katerem je s pomočjo plonk listka odrepal tudi Kostine in Klemnove verze, preden je postregel s Sirnim & mesnim burekom, nato pa smo se povprašali Who is the Real Kekec? (Dalaj Eegol, seveda). Ob Naj firmi smo se zopet ekološko ozaveščali, pri čemer si je Dalaj na glavo poveznil kovinski koš. Ni nam bilo sicer jasno zakaj, a publiki se je vseeno zdelo fino.

Sledil je daljši jam session, v katerem so se predstavili posamezni člani benda, po Slovenci rabmo cirkus pa je premierno predstavil nov komad, ki bo izšel v kratkem in morda pomeni novo ploščo, morda pa tudi ne. Glede na to, da je od Dalajevih prvencev preteklo že kar nekaj let in so nekateri že rahlo za časom, je to vsekakor dobrodošla novica. Kakorkoli že, z novim komadom se je poklonil slovenski nogometni reprezentanci in njenemu nastopu na letošnjem svetovnem prvenstvu. Čeprav ne gre za ravno izvirno temo, Dalaj s svojimi premetenimi rimami in besednimi igrami (zabaven tovrsten primer je recimo refren Slovenija dala je gol oziroma Slovenija Dalaj Eegol) še vedno obvlada, vse skupaj pa ni izpadlo kot še en patetičen poizkus cuzanja denarja iz nogometne evforije.

Dalaj Eegol je tako še enkrat dokazal, da si zasluži naslov očeta slovenske rap scene in je še vedno poln energije, dodatno dimenzijo pa mu je dal izvrsten live bend. Na kakšnega od njegovih naslednjih nastopov se tako splača iti, morebitna nova plošča pa zaenkrat tudi obeta.

Daniel Sheppard

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.