Black metal paket dostavljen v Galo halo

taake_14

Ljubljana / Gala hala
30. 03. 2010
Vstopnina : 20 /24 €

Konec marca, pravzaprav smo bili že z eno nogo v aprilu, kar se je že poznalo na vremenu, saj nas je s prihodom na Metelkovo pozdravil dež, nam je bil s severa poslan paket black metal bendov. Ob depresivnem vremenu je ta misel gnala ljubitelje ekstremne podzvrsti k obisku Gale hale. Paket je vseboval legendarne skupine tako imenovanega underground black metala s Taake na čelu. Zanimivo pri tem je to, da je bil dunajski koncert dan prej odpovedan zaradi mnenja, da sta skupini Taake in Horna nacistični skupini, kar je člane skupin razjezilo, saj so mnenja, da izražajo satanistične težnje in nikakor ne nacističnih.

Tokrat je led prebijala nemška skupina Black Shore, ki so relativno novi v tej postavi, saj obstajajo šele dobri dve leti in jim je že uspel, lahko rečemo veliki met se se odpraviti na enomesečno turnejo z veljaki tega žanra. V svojem 45- minutnem nastopu so pokazali svoj material in zaigrali nekaj skladb, ki so prve obiskovalce spravljala v temačno atmosfero.

Za njimi se nam je prvič predstavila danska ekipa z imenom Angantyr, ki so bili že ena izmed treh glavnih skupin tistega večera. Nastop je bil doživet in zbrana množica je z veseljem prisluhnila folk potezam znotraj ruženja kitar. Vsi so bili navdušeni, ko je pevec potegnil na plano rog in zatrobil, da bi popestril komad. Bil je kot prizor iz filma Gospodar prstanov, kjer se orki pripravljajo na napad. Tudi njihov nastop je ob koncu pozdravila cela dvorana, saj so odigrali zares odličen koncert.

Pred začetkom naslednjega satanistično nastrojenega benda je sledila krajša pavza. Horna, finski black metal bend, ki obstaja že od leta 1993 in je lani izdal live album z imenom Vihan Tiellä, je bil predzadnji bend v torkovi noči. Posebnost te skupine je morda ravno pevec, ki je prišel oblečen v opravi baptističnega duhovnika, opremljen z narobe obrnjenim križem, kar je že samo po sebi klicalo temačne sile k sebi. Ko so se oglasile kitare, je publika obstala in se prepustila predstavi pekla. Pevec Spellgoth je med petjem izvajal neke vrste črno mašo in tako naredil zares posebno predstavo, ki je moje oči še niso bile deležne. Vsekakor je bilo to presenečenje, vendar pozitivno, s čimer se je strinjalo celotno občinstvo.

Tako smo prišli do zadnjega benda, ki nam je preostal in morda celo najbolj pričakovanega tisti večer; to so bili Taake z Norveške, ki smo jih lahko zasledili na lanskem festivalu Paranoid Open Air. Tam so, roko na srce, res razočarali na celi črti, zato je bil več kot očitno čas, da se nam odkupijo za lanskoletno polomijo in neresnost. Pričakovanja so bila visoka in tokrat so se odrezali, tako kot smo lahko le upali, da se bodo. Izvedba skladb je bila skoraj popolna, očitno se je svež veter v bendu s ponovno menjavo kitaristov res obnesel in tudi Hoest je dal vse od sebe. Tako se je razvilo kar nekaj tako imenovanih mosh pitov, ki za to zvrst metala res niso značilni. Medtem ko je zunaj divjala huda nevihta z manjšo točo, so v Gali hali iz zvočnikov grmeli najbolj znani hiti Norvežanov, kot so npr. Doedsjarl, Doedskvad I, Voldtekt, Umenneske in drugi …

Celotna turneja je bila že proti koncu, vendar se to pri nastopu skupin sploh ni poznalo, saj so res vsi od sebe dali maksimum in nam naredili konkretno black metal zabavo.

Tekst: Žiga Fajdiga
Foto: Primož Fajdiga

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.