Ultravox – The Very Best Of Ultravox

Ultravox – The Very Best Of Ultravox

Ultravox – The Very Best Of Ultravox

2009, EMI / Dallas

Valu ponovnega združevanja že razpadlih skupin se niso mogli izogniti niti sloviti Ultravox, ena najbolj primarnih predstavnic angleškega elektronskega synth popa iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Čeprav gre v njihovem primeru za skoraj kulten status, pa se njihova združitev zagotovo razlikuje od ponovnega sodelovanja kakšnih The Police ali kakšne medijsko bolj odmevne skupine. Ultravox, razen nekaj res odmevnih hitov, pač nikoli niso bili medijsko tako zelo izpostavljeni. Seveda pa komercialni uspeh še zdaleč ni merilo kakovosti določene skupine.

Dvojna posebna CD/DVD izdaja zgoščenke The Very Best Of Ultravox prvič skupaj na enem formatu ponuja 18 skladb in 17 video posnetkov in sovpada z reunion turnejo Ultravoxov iz leta 2009, na kateri so se po dvajsetih letih ponovno združili v originalni postavi iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, in sicer Midge Ure, Chris Cross, Warren Cann in Billy Currie. Posebna dvojna CD/DVD izdaja nam predstavlja obdobje, v katerem so Ultravox bili najboljši in najuspešnejši. To je obdobje, ko je glavni v bandu postal Midge Ure. Album je presek petih plošč, ki v njihovi karieri nosijo posebno oznako (Vienna, Rag In Eden, Quartet, Lament in U-Vox). Skladbe na albumu so kronološko razporejene in lepo prikazujejo kakovostni vzpon in padec dela skupine Ultravox. Na albumih Vienna in Rage In Eden so Ultravox izpostavljali hitre elektronske melodije. To obdobje seveda najbolj zaznamuje singl Vienna kot neuspešnejši singel Ultravoxov v kombinaciji elektronike, klavirja, violine in seveda prepoznavnega napetega glasa vokalista Midgea Urea. Skladbe se prelivajo preko njihovega najuspešnejšega obdobja, za katerega je bil značilen eksperimentalen zvok, v čemer so bili Ultravox tudi najboljši. Takšni sta tudi skladbi Vision In Blue in Hymn.

Po albumu Quartet, ki je značilno eksperimentalen, je vse postalo dosti bolj plesno in sproščeno, čeprav so se pogosto angažirano dotikali težkih tem, kot je nevarnost jedrske energije v skladbi Dancing With Tears In My Eyes. Vzdušje albuma Lamnet je bistveno bolj pozitivno, predvsem v skladbah One Small Day in Love’s Great Adventure. Album se odmika od electro popa in postaja bolj pop rock, kar pa pomenu tudi počasen konec skupine Ultravox. Njihova kariera se je praktično zaključila z albumom U-Vox, ki je pomenila popoln umik v pop rock vode, kjer pa so v tistem času prevladovale druge skupine. All In One Day je edina skladba, s katero so se približali svojemu pravemu zvoku.

Kompilacija The Very Best Of Ultravox ob avdio skladbah ponuja še njihove video spote, tudi kontroverzen spot za skladbo Vision In Blue. Pričujoče kompilacija je tako pravi vodič za vse tiste, ki skupine Ulttravox ne poznajo.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.