Akustični punk rock trio v Orto Baru

JoeyCape_250210_02

Ljubljana / Orto Bar
25. 2. 2010 
Vstopnina: 12 € / 15 €
 

Po slabem letu sta Orto Bar ponovno obiskala frontmana skupin Lagwagon ter Drag The River/Armchair Martian/Tickle Me Pink, in sicer Joey Cape ter Jon Snodgrass. S seboj pa sta pripeljala tudi edinstvenega Tony Sly-a iz skupine No Use For A Name. Skupaj so nas popeljali v skoraj tri urno akustično punk rock melanholijo.

Trenutno se vsi trije mudijo na enomesečni evropski turneji, kjer promovirajo uspešnice svojih skupin v malce drugačni varianti, seveda pa k tem dodajo tudi pesmi s svojih solo albumov. Tokrat je sistem nastopajočih deloval malce drugačno, saj so na odru večino časa preživeli kar vsi trije skupaj. Obiskovalci so seveda največ pričakovali od Tony Sly-a ter Joey Cape-a, nekateri pa smo se razveselili tudi Jon Snodgrass-a.

Tako smo na odru dokaj kmalu zaslišali uspešnico Justified Black Eye, ki je sicer ena izmed uspešnic fatwreckovskih No Use For A Name, katerih frontman je Tony. Nato je Jon dodal svoj kratek akustični set, kjer je predstavil nekaj uspešnic s solo albuma Visitor’s Band izdanega v lanskem letu na založbi Suburban Home. Skupaj z Joey-em pa sta predstavila tudi pesem Jessica’s Suicide skupine Bad Astronaut, katere frontman in pisec besedil je tudi Joey Cape. Številčna publika me tokrat ni prepričala, saj sem imela občutek, da veliko obiskovalcev tega večera ni pričakovalo akustičnega seta oz. niso vajeni, da njihov »idol« zna izpeljati tudi malce drugačen sound koncerta. Zmotilo me je predvsem glasno govoričenje med koncertom, tako da se drugi, ki smo prišli z namenom, da bomo poslušali in uživali v takšni glasbi, nekako nismo mogli skoncentrirati na sam nastop. Ni vse punk rock veselica, unplugged je nekaj drugega, je nekaj, pri čemer se moraš vživeti v samo pesem in jo nekako začutiti ter poskušati razumeti, kaj ti hoče nekdo s to pesmijo povedati. Tematika besedil vseh treh solistov ta večer je bila predvsem družbeno kritična, življenjska, na čase tudi malce norčava. Tako smo zaslišali predvsem hite Lagwagon ter No Use For A Name, katere sta Joey in Tony povzela in izdala v letu 2004 album z naslovom Joey Cape*Tony Sly: Acoustic. Joey Cape še vedno predstavlja njegov akustični prvenec Bridge (2008, Suburban Home) ter njegov prihajajoči album z naslovom Doesn’t Play Well with Others, kateri bo izšel konec leta, saj si je Joey zastavil, da bo vsak mesec izdal po en komad (do sedaj sta izšla, Going for the Bronze ter Okay, ki je bil predstavljen tudi ta večer). Tony Sly pa je v letošnjem februarju izdal še čisto svež album na založbi Fat Wreck z naslovom 12 Song Program, na katerem najdemo avtorske pesmi v povezavi z akustično kitaro in drugimi klasičnimi inštrumenti. Če imate priliko si vzeti čas, malce poguglajte in najdite katerega izmed albumov, ker je res vredno poslušanja! Akustične punk rock melanholije ni nikoli dovolj!

Tekst: Monika Klinar
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.