Kiril ogrel Cvetličarno

Kiril_290110_02

Ljubljana / Cvetličarna
29. 01. 2010

V Cvetličarni za Bežigradom so se odločili, da v goste na samostojen koncert povabijo makedonskega elektronskega virtouza Kirla s svojo 10 člansko zasedbo in gostujočimi trubači.
 
Že pred koncertom je bilo v zraku čutiti prijetno vznemirjenost, poslušalci so pričakovali, da jih bo navihani Makedonec z bogatimi mednarodnimi referencami ogrel na ta petkov večer. Konkretno polna Cvetličarna je nestrpno pričakovala Kirila, da se pojavi na odru. Nekaj minut pred 22.00 uro se izvajalci s Kirilom na čelu pojavijo na odru ter koncert odprli s skladbo z albuma Homebound. Koncert se je tudi nadaljeval zelo udarno in intenzivno, kot je bilo to tudi pričakovati od tako hvaljenega umetnika. Za mikrofonom je stal Ras Tweed, bolj znan po sodelovanju z elektronskim dvojcem Kruder& Dormeister z Dunaja. S svojim dub in reggae slogom petja je predvsem dvigoval zbrano občinstvo, ki je sledilo zvokom elektronike ter trobent.
 
Kiril je vsekakor eden najbolj znanih skladateljev in producentov, ki mu je uspelo inovativno združiti makedonsko etno glasbo in elektroniko. Na koncertu je bilo videti, da je Kiril sledil publiki in njenemu počutju ter da mu je nekako uspelo vzpostaviti sožitje s svojim ljubljanskim občinstvom. V Cvetličarni je Kiril v glavnem predstavljal svoj novi album, ki je sofisticirana mešanica, ki vsebuje brekbeat/dub step in še marsikaj drugega iz sodobne elektronike z balkansko etno melodijo. Svoje so dodali tudi romski pihalci s svojim temperamentom in zanosom k sodobnosti. Tako sta se v Cvetličarni prepletala makedonska tradicija z neverjetno kvalitetnimi produkciji Kirila.
 
Na tem mestu seveda ne smem izpustiti tudi njegovega benda, kjer so fantje pokazali, kako nadgrajujejo s kitarami, bobni, tolkali Kirilove elektronske produkcije. Če vse to še povežemo z res odličnim ozvočenjem, ki je dodala še tisto piko na i, dobimo res prvovrstno in kvalitetno koncertno izkušnjo. Komad, s katerim se je koncert zaključil, je bil Raise up your hand, med katerim je MC Ras Tweed povabil široko množico ljudi na oder, kjer so skakali, poplesavali, zabavali …
 
Vsekakor je temperatura bila občutno višja kot pred začetkom koncerta. Makedonija je dobila noro dobrega ambasadorja. Verjamem, da bo marsikateri poslušalec predvsem z Zahoda, ko bo odkril Kirila, presenečen ter zadovoljno ugotavljal, da je Makedonija neverjetno kul in da je tam še veliko neodkritih talentov.
Tekst: Vladimir Petković
Foto: Uroš Škrjanc 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.