Neznanska lahnost subverzivnosti – Zmelkoow v Creinativi, Kranj

zmelkoow_07

Kranj / Creinativa
23. 01. 2010
 
 
Zmelkoow so pred kakim letom, morda dvema, poleg čisto električne muzike svetu pokazali tudi svojo akustično, malce nežnejšo plat benda. Če se prav spomnim, se je to pričelo približno takrat, ko so predstavili plošček Zdej en dan v Srednjem veku, in od takrat jih tu pa tam lahko ujamemo kot ZMaqustikOOW, kar v njihovih besedah pomeni, da vzamejo nekaj svojih ter par komadov iz svetovne glasbene zakladnice, jih zmaličijo do nerazpoznavnosti ter z njimi posiljujejo zbrano občinstvo. Pri Zmelkoow smo pač takšnih štosov, vsaj tisti, ki njihov malce lenivski razvoj spremljamo vsaj od začetka njihove kariere, že toliko vajeni, da gre resno posumiti, da je v takšnih izjavah čutiti malce lažne skromnosti, mazohizem v vrstah poslušalstva pa lahko razpoznamo na malce drugačen način kot običajno. Zmelkoow so pač bend, ki stvari rad postavlja na glavo in če so njihova besedila polna verbalnih akrobacij, je rokenrol obrazec že malce težje pripraviti do kakšnih izvirnejših oblik. Od unplugged izvedbe se po navadi pričakuje bolj kak dbestof sentiš vzdušje in se po navadi to tudi dobi, medtem ko Zmelkoow prav tu najdejo svojo, verjetno ne ravno tržno, nišo, da postavijo stvari tja, kamor sodijo – na glavo. Presežek ZMaqustikOOWa je ravno v tem, da svoje komade predrugačijo, jih morda malce upočasnijo, jim vzamejo elektriko in jih tako prisilijo, da zvenijo precej drugače kot na običajnih špilih. In da tudi delujejo bistveno drugače kot na običajnih špilih, čeprav še vedno kažejo nekaj pietete do svojih stvaritev in se ne razlikujejo tako zelo korenito od izvirnikov. Po svoje škoda, a po drugi strani domnevam, da pride do tega, ker je to pač njihovo in ravno svoje delo je tisto, ki si ga je najtežje zamisliti kot nekaj drugega. Veliko manj rešpekta pa Zmelkow kažejo do stvaritev glasbenih kolegov, bodisi je to Bohemian Rhapsody skupine Queen v japonščini, Severinin zimzelenček Djevojka sa sela, ki že zaradi tega, ker ga izvajajo prav oni, dobi malce ironičen podton, ali pa prav posrečena združitev melodije Stariway to Heaven s Kekčevo pesmijo. Čar takšne izvedbe je v tem, da jim komadov ne uspe zmaličiti do nerazpoznavnosti, kot bi si sami želeli, če sploh verjamejo sami sebi, ampak da dajo komadu čisto novo obliko, novo življenje in ga naredijo bolj zanimivega, naredijo nekakšen lifting na že tolikokrat slišano izvedbo (če kdo zares bere članek, naj prosim karkoli napiše v komentarje, da vas preštejem). Zmelkoow, čeprav se to morda komu zazdi, še zdaleč niso skupek klovnov, ampak čisto pravi godbeniki, ki znajo zelo resno narediti nekaj neresnega, ali pa zelo neresno narediti kaj resnega, kakor vam pač bolj ustreza, in namesto peska, lopatk in kanglic uporabljajo glasbene inštrumente.
Zmelkoow so za tokratni peskovnik izbrali kranjsko Creinativo, ki se uspešno oblikuje v nekakšen center drugačne kulture, ki je vsaj po mojem drži nekakšen most med splošno popularno in čisto alternativno kulturo. Na žalost prostor Creinative ni ravno med večjimi, tako da je bil za vse, ki so želeli videti Koprčane, kar malce premajhen. Zmelkoowi so pač bend, ki ga ni moč videti ravno pogosto, še posebej na gorenjskem koncu, tako da so pričakovanja pred vsakim njihovim nastopom, kot tudi obisk, razumljivo velika. A če pogledamo po drugi strani pa je res tudi to, da ZMaqustikOOW veliko bolje deluje v manjših, bolj intimnih prostorih, kakršen je Creinativa. Akustični set pač ni ravno primeren za žur in ljudsko rajanje, kakršno po navadi naletimo na njihovih koncertih, tako da je bil prostor čisto primeren, le morda bi bilo bolje, če bi se izpod odra umaknili stoli, da bi pridobili nekaj prostora in malenkostno razmigali občestvo, pa tudi ljudstvo bi bilo po uri in pol manj navdušeno nad bisi in bend bi šel lažje žurat v zaodrje. Dodaten razlog za obisk je bila seveda nedavna izdaja njihovega novega ploščka Čista jajca?, ki jo na žalost še nisem uspel preposlušati. Z novega albuma so sicer zaigrali kak komad, dva, tako da ni šlo za kak promocijski dogodek, ampak za čisto zaresni koncert, na katerem so preigravali vse od tistih bolj zgodnejših mojstrovin pa tudi do napevov novejšega datuma, ki so, seveda, bolj subtilne in mirne ali pa tudi pomirjene in ukročene nravi. Kot sem že omenil, vzdušje ni bilo ravno v stilu njihove Več kot spijemo…, a vseeno so se na pol zamrznjeni Kranjčani v uri in pol dodobra odtajali in dobili še en dodatek. Pa ne, da bi bilo to, kar so pokazali in odpeli, premalo, a vseeno ni bilo dovolj.
Če ste zamudili Zmelkoowe v izštekani obliki, potem morda dobra novica – organizatorji na spletni strani obljubljajo, da se bodo koncerti R’n’R butika, kot so poimenovali serijo koncertov, predvajali tudi na RTV SLO. Vsekakor zanimivo za vse ljubitelje klubskega vzdušja in vsekakor ogleda vredno dejanje. Pa morda tudi kakšen DVD ne bi bil odveč, kajne?
Tekst: Uroš Škrjanc
Foto: Iztok Zupan
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.