Detoksikacija v Tovarni vzdihljajev

Detoksikacija v Tovarni vzdihljajev

Detoksikacija v Tovarni vzdihljajev

Ljubljana / Tovarna Rog
9.1.2010

Sobotno kidanje, sneženje in navidezna bela idila, v kateri se je znašla lokacija detoksa, samo po sebi ni bilo dovolj, da bi človek rekel basta. V tovarniški, veliki koncertni dvorani so bili napovedani obalni fankerji Toxine, a se je zaradi majcenega nesporazuma pri bookingu zgodilo to, da je za uvod v večer poskrbel John Statz.
Sicer nekoliko izven kontekstualni polurni uvodnik ameriškega gosta ni storil kaj prida; moramo pa tudi reči, da ni bil odveč. Statz je zbranim dal nekaj umirjenih tonov in ob koncu svojega vložka opozoril na kontrast, ki ga napram njegovi muziki nudijo headlinerji večera.

Toxine so bend, ki se je skupaj spravil že preteklega, 2006. leta. Po začetnem skupnem preigravanju in druženju se je tako v lanskem letu zgodilo nekaj kadrovskih sprememb, že leto poprej pa je začela cveteti avtorska glasba, ki se je dokončno izoblikovala prav v poletnih mesecih leta 2009. Melanholičnost in razigranost, ki krasi bend, omogoča glasbeno prehajanje med žanri vse od funka do progrocka, vsebujejo elemente drum’n’bass, house in metalskih kompozicij, tako da redkokdaj pustijo koga ravnodušnega. Ti brezimneži so: Samo Turk na kitari, Jaša Hedžet na basu, Tomi Toth na vokalu, Gregor Brajkovič na bobnih ter za mikserjem Mladen Krkač.

Maratonski, dveurni koncert, kakršne si ponavadi privoščijo izkušeni mački, je bil naravnost fantastičen; začenši z maskiranem Tothom, ki je, medtem ko je Turk odpiral večer na odru, pol animiral-pol teroriziral publiko. V momentu, ko so začeli, je prostor prelila polnost vsebine, katero nudi bend. Predstavili so nam 16 avtorskih skladb, katere bodo najverjetneje tvorile njihov prvi plošček: malo pa so presenetili, namreč s seboj so kot posladek prinesli demo kasete (»Play me if you can« je naslovljena), katere nosijo na sebi pet komadov, ki so že vsaj dostojno posneti (Ever wordless?, Everbirth Overlap, No Adventures Today, Bow Down Comedy in baladica Popthing). Kot sami pravijo, je priporočen vnos toksinov vsaj trikrat letno obiskati njihov koncert … Počasi in vztrajno si gradijo bazo slušalcev ter se obračajo novim odrom naproti.
70-90 glava množica se je, iz mojega vidika, zdela zadovoljena. Padlo je nekaj pohval, povpraševanj in upamo lahko, da se Toxine še postavijo na kakšen ljubljanski oder v bližnji prihodnosti. Njihova naslednja postaja naj bi bil Mladinski center v Velenju, kjer si jih bomo zagotovo zopet privoščili.

Setlist, Toxine, 9.1. v Tovarni Rog:
1. Ever wordless?
2. Carousel
3. People need preludes
4. Pussy everywhere
5. Cathay
6. Float your signifier!
7. Overground
8. Bow down comedy
9. Everbirth overlap
10. Nobody exists but me
11. Bad camouflage
12. Popthing
13. Medley treh pesmi: No adventures today, Confusion, Bricolife
______bis______
14. This world is a playground

http://www.myspace.com/untoxicate

Erik Božič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.