Demis Roussos – Demis

Demis Roussos – Demis

Demis Roussos – Demis

2009, Discograph / Dallas

Demis Roussos je danes znan predvsem po svojem angelskem glasu in skladbah dvomljivega slovesa, s katerimi je v osemdesetih letih polnil glasbene lestvice. Nekateri so ga oboževali, nekateri zaničevali. In zaničevali so ga predvsem tisti, ki vedo, da se je Demisova glasbena zgodba začela konec šestdesetih letih, v grški skupini Aphrodite’s Child. V skupini sta poleg Demisa sodelovala še znana Vangelis na klaviaturah in bobnar Lucas Sideras. Skupino poznavalci še danes uvrščajo med ene temeljnih s področja progresivne psihedelične glasbe, ki je v Evropi nastajala v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Njihov zadnji album s pomenljivim naslovom 666 prekaša marsikateri, sicer bolj razvpiti album tega obdobja. Na njem je skupina, predvsem Vangelis s svojo apokaliptično glasbo in Demis z besedili in na hipe frenetičnim petjem, ustvarjala vzdušje, po katerem nisi ostal miren. Preprosto odlično.

Demis je po razpadu skupine nadaljeval svojo pevsko kariero in zabredel v dvomljive vode, kjer je s svojim angelskim glasom prepričeval predvsem starejše gospe. Prav takšni so bili tudi njegovi koncerti, poduhovljeni in ponotranjeni. Čisto mogoče ga je bilo srečati tudi na kakšni terasi ob morju. Prav takšni so bili tudi njegovi albumi. Zadnjega je izdal leta 1998. Od takrat ni več snemal.

Letos pa je Demis Roussos presenetil in izdal nov album s preprostim naslovom Demis. Prvo presenečenje je Demisov glas, ki je popolnoma drugačen od vsega, kar ste od njega do sedaj že slišali. Izgubil je tisto osladnost in s starostjo pridobil na patini. Denis od prve do zadnje skladbe prepeva z močnim, raskavim glasom, ki zveni izredno bluesy. Glasba na albumu je sveža in polna energije, še posebej, če upoštevamo, da ga je ustvaril človek pri svojih 63 letih. Aranžmaji so preprosti in učinkoviti ter zvenijo moderno in tradicionalno obenem. Album je Demis posnel z mladimi glasbeniki, s pravim bandom, brez večjih nasnemavanj in synth dodatkov. Pri snemanju so tako sodelovali Virgil Howe na bobnih (sicer sin Steva Howa, kitarista Yesov), Nicholas Ryness-Hirsche na kitarah, Lewis Reuben Wharton na basu in Jessica Lauren na klaviaturah.

Demis Roussos je še eden izmed tistih dinozavrov popularne glasbe, ki s svojimi zadnjimi ploščami uspešno dokazujejo, zakaj je bila glasba v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja tako močna.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.