Zuma II festival v Channel Zero

Gatuzo

Gatuzo

Ljubljana / Channel Zero
16. 12. 2009

Na sredin zelo hladen večer je bilo že ob samem prihodu na Metelkovo presenečenje; v enem od ateljejev se je namreč vnel požar, tako da je bilo dvorišče  Metelkove polno gasilcev in policije. Logično vprašanje, ki je sledilo toku dogajanja, je bilo, ali se bo napovedan koncert v klubu Channel Zero sploh zgodil. Strah je bil odveč, vse se je odvilo po planu.

Prvi so bili na vrsti The Fricitions s Chrisom Eckmanom na čelu, ki so predstavili svojo verzijo sodobnega neodvisnega rocka. Melodični, ostri ter brezkompromisni bend nas je za uvod dobro ogrel. Čeprav imajo člani skupine že bogate koncertne izkušnje, so potrebovali kar nekaj časa, da najdejo svoj pravi glasbeni izraz. Tako po treh letih obstoja samozavestno nadaljujejo naprej in tehnično odlično podkovani glasbeniki imajo potencial, da postanejo eden vodilnih bendov na klubski sceni.

Naslednji so bili na vrsti Gatuzo iz Zagreba. Mlad energičen duo, ki temelji le na kitari in bobnih, je pokazal, kaj pomeni surova energija na zelo pristen način. Gatuzo so pri naših južnih sosedih obravnavani kot eno letošnjih odkritij na področju rockovske glasbe. Vse te najave v medijih in pozitivne recenzije njihovih dveh albumov so se pokazale, da gre še kako za resnično zgodbo. Dvojec Gatuzo odlikuje kitarska perfekcija, podkrepljena z agresivno jezo na bobnih, kombinacija obojega pa je tudi na prisotne poslušalce prenesel polno dozo energije. Večina pesmi je orientirana k ljubezenskim temam, kar nekaj pa jih ima govori o aktualni politično-socialno problematiki, kar se odlično prileže na njihov bes. Mando Diao, Franz Ferdinad, White Stripes so znani v svetovnem merilu, Gatuzo že imajo podporo v našem okolišu. In seveda nič ne zaostajajo za prej naštetimi skupinami; prej nasprotno, so mogoče še bolj prepričljivi. Vsekakor skupina, ki ima še svetlo prihodnost.

Za zaključek večera je bila zadolžena obetajoča garažna rock atrakcija iz Izraela Monotonix, ki pa so bili po navdušujočem nastopu dvojca Gatuzo kar malo povprečni. Monotonix so postali znani po svojih nastopih, na katerih prižgejo svoja glasbila, kradejo pijačo obiskovalcem iz prvih vrst na koncertih, itd …. Zaenkrat so posneli dva albuma, ki sta bila odlično sprejeta, to pa jim je odprlo vrata na koncertne odre širom po svetu. Da so priznana skupina, govori tudi podatek, da so nastopili tudi na letošnjem koncertu v Tel Avivu pred Faith No More.

Sobotni rockovski večer na Metelkovi se je tako končal zelo ognjeno in divje, požar, ki je izbruhnil, je bil uspešno pogašen, prav tako pa tudi naša potreba po surovosti in energiji.

Vladimir Petković

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.