Tide – Regeneration

Tide – Regeneration

Tide – Regeneration

2009, CPZ

Tide so slovenski band, ki so pred leti v marsičem postavili nove mejnike v slovenski klubski sceni. Pojavili so se od nikoder in izdali odličen album, paralelno pa naredili korektno turnejo po klubih, ki so se jim praviloma kasneje pridružili še večji odri. Tako so v svoji kratki življenski dobi na slovenski sceni šli od Poncija do Pilata (s tem mislim, da so igrali na vseh pomembnih festivalih v naši mali Sloveniji). Ker se mi zdi, da so njihovi albumi zelo transparentno kazali njihovo glasbeno in tudi osebnostno rast, me je novi, tretji album Regeneration še kako zanimal, sploh po novicah, da se je ekipa ‘temeljito’ spremenila, da je album nastajal v tujini in da gre v nekem smislu za bolj intimen izdelek.

Že na začetku udarijo v uha diskoidni ritmi programiranih bobnov. V trenutku lahko povlečem paralelo z Depeche Mode, mogoče tudi malo Bowiejevski, kasneje dozorijo v The Cult … vsekakor na prvi posluh presenetljivo, saj tega poprej od Tide nismo vajeni. Tako že v prvi pesmi Regeneration ponudi zvočna slika obilo loopov, sintetično bas nogo in spevne vokalne linije. Le-te so tudi produkcijsko posvetljene in se lepše vključujejo v zvočni modus. Ker gre za ploščo, ki jo je napisal Kevin Koradin (tudi sicer večinski avtor na prejšnjih ploščah), gre tudi za bolj intimen in osebnosten projekt, ki osebno mene na prvo žogo navduši. Če sem ‘samozadosten’, sem si take Tide sam predstavljal!

Besedila so tako kot na prejšnjih izdelkih tudi tokrat v angleški ediciji – tukaj pa to vsekakor ne moremo zameriti, saj je Koradinov izpovedni jezik angleščina. Plus tega je izdelek nastajal v tujini in je zanjo prav tako narejen. Seveda lahko rečemo, da tukaj z lahkoto govorimo o izdelku, ki se ga da plasirati na tujo sceno (za razliko od monoterih slovenskih skropucal, ki jih ‘velika’ slovenska imena delajo za tujino, na koncu pa ostane od tega dva povprečna singla, ki se prepevata po šagrah v slovenskem Primorju – vsak posamezni band se bo v tej zgodbi našel sam, tudi tisti ‘veliki’ ). Produkcijsko je dozorel in bogat album, ki je hkrati enostavno poslušljiv. Kljub temu, da album ne deluje komercialno, ga mogoče svetlina produkcije in spevnost refrenov približuje temu. Kar pa de facto ni nič slabega, saj če rokerski band naredi komercialen album, ki je še vedno ‘rock’, obenem pa se posledično, ker je komercialen, prodaja, vzbudi v zgoraj omenjenih kolegih zavist in negativne besede.

Prvi single s plošče Adieu je odličen ‘predstavnik’ plošče in nam da vedeti, kaj nas čaka na slabih tričetrt ure odlične glasbe. Adieu trenutno uspešno leta po slovenskih lestvicah in mu želim dolg in miren let. Prezenca kitar se pojavi sicer šele nekje po četrtem komadu, ko album dokončno odgovori na vprašanje, kje so kitare. Posebej gre omeniti baladico Let Me Sleep, ki je takoj za Adieu zmagovalka albuma in resnično lepo pokaže, kaj je pravi produkcijski prijem. Pesem s preprostim napevom ‘Don’t wake me up, let me sleep’ debelih pet minut (kar ni malo) lepo kroži in ni niti malo dolgočasna in ne začne presedati.

Produkcijsko nit sta imela v roki Kevin Koradin in Clifford Goilo, ki je poskrbel za odlično programiranje bobnov. Album je bil v celoti posnet na Nizozemskem, ki je nekako druga domovina pevca, kitarista in frontmana Kevina Koradina. Kot sem že zgoraj omenil, se je tudi ekipa dodobra spremenila, saj sta od originalne zasedbe ostala le zgoraj omenjeni Kevin Koradin in basist Matej Batelič. Bobne tako po novem udarja odlični Anže Žurbi, za kitare pa je zadolžen Tine Čas. Zanimivo bo novo ploščo slišati v živo.

Če torej na kratko povzamemo nov izdelek skupine Tide, lahko z lahkoto rečemo, da imamo pred sabo izdelek, ki dobi oceno odlično. Kot celota, vključujoč book in design (slike in ostalo), deluje kot reprezentativni izdelek, katerega ni treba biti sram. Vsekakor izdelek, ki je našel mesto med mojimi najljubšimi slovenskimi albumi. Vsem sladokuscem priporočam nakup izdelka, saj bodo dobili res odlično družbo ‘while driving to the job’…

Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.