Preko poti v X kot izštekani maratonci pojejo Sago – Siddharta v Kranju

2009_12_19_10_siddharta

Kranj / Zlato polje
19. 12. 2009

V soboto 19.12. so jo prišli prepevat tudi v Kranj. Ledena dvorana je bila res ledena. Prsti so kar malo otrpnili, kajti samo tepih ni mogel preprečiti hladu, ki se je širil v noge. Dvorana se je lepo napolnila in ko sem se razgledovala naokoli, sem se prav dobro počutila v družbi mladine. Na začetku je bilo vzdušje hladno, kako pač ne, če te zebe v noge…a ko so na oder prišli ‘bojevniki’, je temperatura narasla. Začeli so v svojem slogu, udarno in brez predskupine. Saj je ne potrebujejo.

Za Siddharto lahko mirno rečem, da soe ena od najuspešnejših slovenskih glasbenih skupin. Iz delovanja same skupine se lahko naučimo izjemno veliko, saj so dosegli neverjetne rezultate, tako doma, kot tudi zunaj meja. Siddharta ima nekaj, kar jih loči od drugih. V tem trenutku jih je skoraj nemogoče primerjati z drugimi. Imajo unikatna besedila, način podajanja glasbe je svojevrsten, kot je edinstvena njihova celostna podoba. Drugačna. Njihova. Prepevali in preigravali so vse: od Mraka Do Zore, Narava, Alarm in Stampedo so precej dobri, (tehnično) glasbeno kar zahtevni, predvsem Od Mraka Do Zore je instrumentalno fantastičen in ni nekaj preprostega kot 1 + 1= 2 skupaj zložen … Vsega, česar se lotijo, naredijo najboljše. Glasba je izpiljena, nastop vedno na mejah zmožnega – ničesar ne prepustijo naključju – v nastop so vložili ves trud, besedila so poglobljena in vlečejo navzgor … MOJIM SANJAM BO RAZTRGALA KRILA IN SVOBODA UMRE ŠE LJUBEZEN BO DOBILA PRAVILA ČE NE BOMO REKLI NE…. Dvorana je pela z njimi, dihala isti zrak. Siddharta je svojevrsten fenomen v slovenski glasbi. Od leta 1999 do letos so izdali pet albumov. Oboževalci jih poznajo, obvladujejo, prepevajo in se včasih poistovetijo z besedili, ki so nekaj nad. Na slovenski glasbeni sceni so morda celo ne v popolnosti razumljena in prav zato posebna. Fantje delujejo kot dober team. Njihovo gibanje po odru, njihova mimika in gibi, ki se stapljajo s publiko. Svoje občinstvo obvladujejo, držijo v napetosti, v določenih trenutkih celo zmanipulirajo posameznike. Množica jim sledi. So kot vizionarji z velikimi ambicijami, njihov nastop pokaže, da dosegajo tisto, kar ne dosega nihče pred njimi – so korak pred drugimi, kajti z vsakim koncertom želijo preseči samega sebe.

Kranj se je prepustil njihovi zgodbi, sagi, kot jo je napisala in zapela Siddharta. Gorenjcem je pripravila dve uri in pol lebdenja med zemljo in nebom. Tako se ledeni mraz ni imel niti časa razširiti po kosteh. Dinamika, ki se je stopnjevala in menjavala, trenutek do trenutka si nista bila podobna, sledili so si kot zaporedje drugačnega. Njihovega. Dvorana v Kranju jih je sprejela za svoje. Z užitkom. Tako lahko brez sramu napišem: Nove, dobre drzne ideje in izvedba teh drži glasbeno skupino Siddharta najmanj v samem vrhu slovenske glasbene scene. Naslednjič znova z njimi na poti v X.

Tekst: Darja Delavec 

Foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.