Parni Valjak is back!

ParniValjak_241109_02

Hrvaška / Pula / Dom sportova
23. 12. 2009

Če ste na HTV slučajno spregledali reklamo, v kateri Aki malce osuplo gleda, kako Bono brezuspešno poskuša varnostnikom spuliti flašo piva, potem imam za vas eno najzanimivejših novic iz naše neposredne soseščine – ikona hrvaškega pop’n’rock’n’rolla se je naveličala upokojenstva. Parni valjak is back!

In vrnitev legendarnih valjarjev pri naših sosedih vsekakor ni ostala brez odmeva. Razprodan koncert v Zagrebu, kjer so pred štirimi leti na nepozaben način začasno odšli z glasbene scene, in odličen obisk vseh ostalih koncertov turneje, ki je bila tokrat omejena zgolj na Hrvaško, a bo bend v naslednjem letu prav gotovo pokukal tudi izven meja njihove lepe, prav gotovo kaže na to, da se premora niso naveličali samo v bendu, temveč je tudi publika toplo pozdravila njihovo vrnitev. Morda je koncert v Puli še toliko bolj zanimiv, saj so Parni Valjak svoje prve glasbene korake ali pa koncerte, kakor vam drago, pričenjali ravno v tem istrskem mestu, a so se po štiriinitridesetih letih iz klubov preselili v dvorano Doma sportova, in če si je Aki Pulo že do sedaj zapomnil kot rokersko mesto, je po tem koncertu njegovo prepričanje prav gotovo še močnejše.

Da si boste lažje predstavljali, o čem govorim si, prosim, zamislite polno dvorano velikosti košarkarske dvorane v Tivoliju, ki dve uri in pol stoji na nogah in nase prevzame vlogo šepetalca ter z bendom odpoje celoten njihov koncert. No, ja, v bistvu bi težko govorili o šepetalcih, saj so nekateri v dvorani pustili tudi svoj glas. A verjamem, da prav nikomur ni bilo žal, saj je bilo vzdušje na koncertu zares neverjetno. Ne samo, da je publika s tem, ko je nase prevzela bekvokale in nadomestila na žalost obolelo Danijelo, v bistvu naredila pol koncerta, tudi sam bend je dokazal, da na odrih ni zgolj zaradi denarja. Od tako izkušenih mačkov je vsekakor pričakovati vsaj soliden koncert, a bend je nastopu dodal še energijo, ki se je očitno v njih nabirala zadnja štiri leta. Akija je bilo med koncertom povsod dovolj, tako levo in desno na odru, kot tudi na samem robu le tega, ko se je praktično z vsakomer v prvih treh vrstah rokoval in šarmiral s fenicami, trenutek zatem pa ga je zopet odneslo do Husa in Brka, ki v Parnem drgneta kitari, ter do Preksija za basom. Le tu in tam so si privoščili kako izmed svojih balad, a so že v naslednjem komadu nadaljevali s hudim tempom vse do konca koncerta, ko je publika, še preden je bend pravzaprav odšel z odra, zahtevala še kak bis. Ustregli so jim z dvema podaljškoma, po drugem bisu pa so se zares poslovili za ta večer in čutiti je bilo, da je celotna dvorana prišla na svoj račun.

Četudi Parni Valjak že snemajo nov material, komad Nakov svih ovih godina so zaigrali tudi v Puli, glavni del programa predstavljajo njihovim zvestejšim poslušalcem že znani komadi, ki segajo od njihovih začetkov pa do novejših, tako da se na koncertu sprehodimo skozi njihovo celotno kariero. Na koncertu so nam predstavili nekakšen the best of skupine, kjer ogrodje nastopa sicer predstavljajo bolj udarni komadi, kot so Lutka za bal, Ugasi me, Uhvati ritam, svoje pa dodajo tudi njihove balade Dok je tebe, Stranica dnevnika in nepogrešljiva Jesen u meni, ki so ravno tako kar nekakšen zaščitni znak skupine, tako da na svoj račun pridejo tako tisti, ki bend že bolj ali manj poznajo, kot tudi taki, ki jim njihova muzika ni najbolj poznana, a so si na koncertu lahko ustvarili zelo jasno sliko o tem, kje se je skupina gibala v preteklosti in kam bi jo lahko pot vodila v prihodnje. Videti je, kot da so fantje našli pravo formulo za uspeh, ki so jo križali z nedvomnim entuziazmom in srčnostjo, tako da imamo res trden občutek, da tisto, kar prihaja skozi zvočnike do nas, prihaja zares iz duše, da je bil premor res samo premor in da bodo svojo pot tlakovali s še kakšnim albumom.

Če na kratko povzamem vtise, smo bili priča nastopu benda, ki si je dodobra nabral moči in je zares močan, tako po energiji kot tudi kot tudi po sami izraznosti, in ne samo, da se bend zopet vrača med nas, v bistvu se je že vrnil … če je sploh kdaj zares odšel.

Tekst: Tjaša Poznanović in Uroš Škrjanc

Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.