Metessi Mondo Bongo – Duh iz boce

Metessi Mondo Bongo - Duh iz boce

Metessi Mondo Bongo – Duh iz boce

2009, Dallas Records

Zagrebški pevec Renato Metessi, ki je v času novega vala pel v zasedbah Zvijezde in Patrola, je izdal album Duh iz boce, posvetilo glasbi svoje generacije – uspešnice novega vala.

Renato Metesi, ki ni le pevec, temveč igra tudi akustične in električne kitare, je skupaj s svojo spremljevalno skupino Mondo Bongo v postavi Goran Rakčevic – bobni, Željko Dževerlija – bas kitara, Toni Kumerle – vokal, kitare, Teo Aničic – kitare in Jurica Hotko – klaviature, naredil glasbeni poklon svoji generaciji iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. Posebej pa je album Duh iz boce posvetil preminulemu legendarnemu hrvaškemu in svoj čas tudi jugoslovanskemu glasbenemu novinarju in promotorju glasbe Draženu Vrdoljaku.

Na album Duh iz boce so se uvrstile nekatere najbolj značilne skladbe iz zagrebškega dela novega vala iz osemdesetih let prejšnjega stoletja. To so izjemne pesmi Pametni i knjiški ljudi od Azre, ki v tej izvedbi ponuja nekoliko retro verzijo. Tko je to od Haustora so prelevili v poskočen pop’n’roll, Neki moji prijatelji od Prljavog Kazališta je postala uglajena reggae skladba, Jablan, drveča skladba Johnnyja Štulica iz Azre, je prav tako dobila reggae različico. Energična punk himna Veze i poznanstva od Prljavog Kazališta je z leti postala jazzy swing, poletno poskočna Kao ogledala od Animatorov je dobila le na svežini, medtem ko je plesna Mi smo pali s Marsa skupine Film, tokrat upočasnjena. Ne pitaj za mene, ki je bila največja uspešnica zasedbe Patrola, je tokrat posneta v bolj akustični različici, Azrina skladba Slučajan susret je doživela reggejaško različico, skladba zasedbe Zvijezd Mjesto pod suncem je tokrat v baladno-reggejaški različici, medtem ko je uporniška himna Dijete ulice zasedbe Film še vedno ohranila energičen naboj.
Edina skladba z naslovom U ime ljubavi, ki konceptualno odstopa od ostalih, je pesem Arsena Dediča – glasbenega ustvarjalca starejše generacije, ki je v reggae različici, in je kot duet izšla tudi kot prvi singl z albuma.

Album Duh iz boce je ‘labour of love’ izdelek, narejen iz ljubezni, kot posvetilo obdobju, ko se je na teh glasbenih prostranstvih množično ustvarjalo izjemno kakovostno glasbo. Za starejšo generacijo bo album gotovo zanimiv za primerjavo, za mlajše občinstvo pa morebiten začetek raziskovanja hrvaškega in mogoče posledično še jugoslovanskega novega vala.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.